Ulica 1905 goda (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ulica 1905 goda
Střední loď stanice
Střední loď stanice
StátRusko
MěstoMoskva
ČtvrťPresněnský rajón
UliceUlica 1905 goda
Síť metramoskevské
Vznik30. prosince 1972
Linky
Technické informace
Typ stanicemělce založená
Počet nástupišť1
Hloubka pod povrchem11 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ulica 1905 goda (rusky Улица 1905 года) je stanice moskevského metra na Tagansko-Krasnopresněnské lince, nedaleko centra města. Stanice nese název po stejnojmenné ulici, pojmenované po událostech roku 1905, její projektový název však byl Zvenigorodskaja (rusky Звенигородская). Otevřena byla 30. prosince 1972, denně ji využije kolem 70 000 cestujících.

Stanice byla vybudována jako hloubená podzemní podle unifikované koncepce; stanice z 60. až 90. let v moskevském metru v oblastech, kde nebylo nutné budovat ražené úseky, se stavěly v otevřené jámě a aby byly sníženy stavební náklady, tak byly jejich návrhy standardizovány. Ostrovní nástupiště je podpíráno dvěma řadami sloupů, obložených mramorem v načervenalých tónech. Původně se zde mělo sloupů nacházet celkem 40, později bych jejich počet snížen ale na 26. Stěny za nástupištěm pak tvoří bílý a šedý mramor, v horní části stěn jsou umístěny čísla 1905 podle názvu stanice.

Výstupy[editovat | editovat zdroj]

Ulica 1905 goda má dohromady dva výstupy, každý z nich má vlastní vestibul. Západní se nachází pod ulicí roku 1905, je podzemní, velmi mělce založený. Východní pak je povrchový, kruhového půdorysu. Nachází se v něm památník roku 1905 a je vyzdoben mozaikami s tématem revolučních událostí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ulitsa 1905 Goda na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Planěrnaja Metro v MoskvěTagansko-Krasnopresněnskaja směr Kotělniki
Běgovaja Ulica 1905 goda Barriadnaja
PlaněrnajaSchodněnskajaTušinskajaSpartakŠčukinskajaOkťabrskoje Pole Poležajevskaja BěgovajaUlica 1905 godaBarrikadnaja Puškinskaja Kuzněckij most Kitaj-gorod Taganskaja Proletarskaja Volgogradskij prospekt Tekstilščiki KuzminkiRjazanskij prospektVychinoLermontovskij prospekt ŽulebinoKotělniki