Trepka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Trepka (rozcestník).
Jak číst taxoboxTrepka
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
DoménaEukaryota
ŘíšeSAR
NadkmenAlveolata
Kmennálevníci (Ciliophora)
Třídachudoblanní (Oligohymenophorea)
ŘádPeniculida
ČeleďParameciidae
Rodtrepka (Paramecium)
O.F. Müller, 1773
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Trepka (Paramecium) je rod obrvených vodních prvoků z kmene nálevníci, třídy chudoblanní.[1] Mnoho znaků sdílí s ostatními zástupci svého kmene, ale má mnoho jiných, unikátních vlastností. Charakteristický je tvar boty[2], který dal tomuto prvokovi i české rodové jméno.

Z organel jsou patrná buněčná ústa (cytostom), kde vznikají potravní vakuoly, dále například stažitelná vakuola. Z metabolického hlediska jsou to heterotrofové, fagocytují bakterie; někdy však mohou obsahovat zelené endosymbionty. Rozmnožují se pohlavně i nepohlavně (pohlavní proces je tzv. konjugace). Trepka velká se živí např. planktonem, bakteriemi nebo velice drobnými živočichy.

Druhy[editovat | editovat zdroj]

Rozeznáváme mnoho druhů rodu Paramecium. Známé jsou:

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Trepka se rozmnožuje většinou nepohlavně. Jedinec vyroste na dospělém jedinci a po čase se oddělí. Trepky mají i pohlavní rozmnožování. Nazývá se konjugace. Jedinci splynou buněčnými ústy, generativní jádro prodělá redukční dělení, vegetativní se dvakrát rozpadá. Následuje vznik čtyř jader, tři z nich zanikají a čtvrté se haploidně rozdělí na dvě. Jádra v buňkách splynou v synkarion a konjuganti se rozestoupí. Následují tři za sebou jdoucí jaderná dělení. Výsledkem konjugace je vznik osmi trepek.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sina M. Adl, Alastair G. B. Simpson, Mark A. Farmer, Robert A. Andersen, O. Roger Anderson, John A. Barta, Samual S. Bowser, Guy Bragerolle, Robert A. Fensome, Suzanne Fredericq, Timothy Y. James, Sergei Karpov, Paul Kugrens, John Krug, Christopher E. Lane, Louise A. Lewis, Jean Lodge, Denis H. Lynn, David G. Mann, Richard M. McCourt, Leonel Mendoza, Øjvind Moestrup, Sharon E. Mozley-Standridge, Thoams A. Nerad, Carol A. Shearer, Alexey V. Smirnov, Frederick W. Spiegel, Max F. J. R. Taylor. The New Higher Level Classification of Eukaryotes with Emphasis on the Taxonomy of Protists. Journal of Eukaryotic Microbiology. 2005, roč. 52, čís. 5, s. 399–451. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-09-14.  Archivováno 14. 9. 2017 na Wayback Machine.
  2. http://www.ruf.rice.edu/~bioslabs/studies/invertebrates/paramecium.html

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]