Tereza z Entença

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tereza z Entença
hraběnka z Urgellu
Portrét
erb rodu Entença
Úmrtí28. října 1327
Zaragoza
Sňatek1314
ManželAlfons IV. Aragonský
PotomciAlfons Aragonský
Konstancie Aragonská
Petr IV. Aragonský
Jakub I. z Urgellu
Isabela Aragonská
Fadrique Aragonský
Sancho Aragonský
DynastieBarcelonská dynastie
OtecGombald z Entença
MatkaKonstancie z Antillónu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tereza z Entença (katalánsky Teresa d’Entença, † 28. října 1327 Zaragoza) byla hraběnka z Urgellu a matka aragonských králů.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se jako starší ze dvou dcer Gombalda z Entença a jeho manželky Konstancie z Antillónu. V útlém dětství osiřela a jako starší dcera se stala dědičkou otcova majetku. Roku 1314 na základě testamentu bezdětného prastrýce zdědila hrabství Urgell a to za podmínky, že se provdá za aragonského infanta Alfonse, druhorozeného syna krále Jakuba II. Sňatek se konal 10. listopadu 1314 v katedrále v Lleidě a aragonská koruna tak získala na koruně nezávislou poslední část Katalánska.

Roku 1319 se stal Alfons po vstupu staršího bratra do řádu maltézských rytířů následníkem trůnu a v letech 1323–1324 velel katalánské expedici na Sardínii, kam ho manželka doprovázela. Manželství bylo požehnáno četným potomstvem. Porod dvojčat se stal Tereze osudným. Zemřela v říjnu 1327 krátce před korunovací a nedočkala se tak královského titulu. Alfons byl o pět dní později jako Alfons IV. korunován aragonským králem. Pochována byla v dnes již neexistujícím minoritském klášteře v Zaragoze. Urgell zdědil její mladší syn Jakub.

Potomci[editovat | editovat zdroj]

Ze třináctiletého manželství Teresy a Alfonsa se narodilo sedm dětí:

Hraběnka z Urgellu
Předchůdce:
Ermengol X.
13141327
Tereza z Entença
Nástupce:
Jakub I.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]