Světový den zdraví

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Světový den zdraví
vlajka Světové zdravotnické organizace
vlajka Světové zdravotnické organizace
Druhcelosvětový
Začátek7. dubna 1950
Datum7. dubna
Souvisí szaložení Světové zdravotnické organizace

Světový den zdraví je globálním dnem povědomí o zdraví, který se každoročně slaví 7. dubna pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO) a dalších spřízněných organizací.

V roce 1948 uspořádala WHO první světové zdravotnické shromáždění, které rozhodlo od roku 1950 oslavovat každoročně 7. duben jako Světový den zdraví. Světový den zdraví se koná u příležitosti založení Světové zdravotnické organizace a je vnímán jako příležitost ze strany organizace přitáhnout každý rok celosvětovou pozornost k tématu týkající se zásadního významu celosvětového zdraví. Světová zdravotnická organizace tento den pořádá mezinárodní, regionální a místní akce spojené s konkrétním tématem. Světový den zdraví uznávají různé vlády a nevládní organizace, například Světová zdravotnická rada, se zájmem o otázky veřejného zdraví, které také organizují činnosti a zdůrazňují svou podporu v mediálních zprávách.

Světový den zdraví je jednou z osmi oficiálních globálních zdravotních kampaní WHO, společně se Světovým dnem tuberkulózy, Světovým týdnem imunizace, Světovým dnem malárie, Světovým dnem bez tabáku, Světovým dnem AIDS, Světovým dnem dárců krve a Světovým dnem hepatitidy.

Centrála Světové zdravotnické organizace v Ženevě

7. duben 2020 se stal dnem oslavování zdravotních sester a porodních asistentek a připomenutím světovým lídrům jejich rozhodující roli, kterou sehrávají při udržení světového zdraví. Motto Světového dne zdraví 2020 proto zní: podporujte zdravotní sestry a porodní asistentky.[1]

Mapa regionálních kanceláří WHO


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku World Health Day na anglické Wikipedii.

  1. 2020年世界卫生日. www.who.int [online]. [cit. 2020-04-14]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]