Svobodná kultura

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svobodná kultura
AutorLawrence Lessig
Původní názevFree Culture
ZeměSpojené státy americké
Jazykangličtina
ŽánrLiteratura faktu
Datum vydání2004
ISBN1-59420-006-8
Předchozí a následující dílo
The Future of Ideas (2001) Code: Version 2.0 (2006)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Autor knihy Lawrence Lessig

Svobodná kultura (anglicky Free Culture) je kniha Lawrence Lessiga z roku 2004, která se zabývá problematikou udržitelnosti autorských práv vzhledem k nástupu Internetu.

O knize[editovat | editovat zdroj]

Ve Svobodné kultuře se Lawrence Lessig, nyní profesor práva na Harvard Law School, zabývá udržitelností stávající podoby práva duševního vlastnictví v době poznamenané nástupem Internetu. Autorský zákon nebyl podle něj vytvořený pro situaci, v níž technologie umožňují hromadné kopírování, stahování a sdílení obsahu, a proto jeho nynější úprava vyžaduje změnu.

Lessig zkoumá historický vývoj omezování kreativity prostřednictvím autorských zákonů a rozlišuje několik druhů aktivit, které se dnes označují souhrnně jako pirátství. Poukazuje také na to, že místo opatření ve prospěch etablovaných mediálních korporací je potřeba důsledně zvážit příležitosti i hrozby nových technologií, aby se veřejnosti zbytečně neomezoval přístup ke kreativnímu obsahu a tím nebrzdil rozvoj kultury.

V závěru navrhuje jednoduchou alternativu k současnému systému, která je založená na oficiální registraci a prodlužování autorské ochrany.

Český překlad[editovat | editovat zdroj]

Nekomerční otevřený překlad do češtiny probíhal v období od května 2007 do dubna 2010. V červnu 2007 ho zaštítil server Root.cz a věnoval mu pracovní wiki, kde byla umístěna HTML verze překladu.

Vydání[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]