Stroopova zpráva

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Přední strana Stroopovy zprávy s razítky od mezinárodního válečného soudu v Norimberku.
Tento článek pojednává o zprávě o zlikvidování Varšavského ghetta. Možná hledáte: Stroopův test – psychologický test vnímání.

Stroopova zpráva byla oficiální 75stránková zpráva vypracovaná v květnu roku 1943 SS-Gruppenführerem Jürgenem Stroopem, velitelem německých jednotek, které zlikvidovaly Varšavské ghetto. Dokumentuje také Povstání ve varšavském ghettu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zpráva byla objednána SS-Obergruppenführerem Friedrichem-Wilhelmem Krügerem, vyšším šéfem SS a policie v Krakově, a byla zamýšlena jako památeční album pro Heinricha Himmlera. Šlo o psaný dokument, vázáný v černé oblázkové kůži a bylo v ní přes 50 fotografií s ručně psaným švabachem jako titulkem k fotkám.

Skládá se ze tří částí: Úvod, shrnutí SS operací a sbírka všech vzkazů, které byly poslány SS-Obergruppenführerovi Krügerovi a série přibližně 52 fotografií. Původně byla zpráva nazvána „Es gibt keinen jüdischen Wohnbezirk in Warschau mehr!“ („Židovská čtvrť Varšavy již nikdy více!“), ale vžilo se označení Stroopova zpráva.

Zpráva byla připravena ve třech odlišných verzích jednak pro Heinricha Himmlera, Friedricha-Wilhelma Krügera a pro Jürgena Stroopa a všechny tři kopie byly po válce restaurovány. Zprávy jsou umístěny v národním archivu ve Washington, D.C., v německém federálním archivu v Koblenzi a v institutu národního uvědomění ve Varšavě.

Jedna z kopií byla představena jako důkaz u mezinárodního válečného tribunálu v Norimberku. Prvně byla zobrazena šéfem americké státní žaloby Robertem H. Jacksonem pro soudce během procesů.

Fotografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]