Soláň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Soláň
Chata Čarták a zvonička na Soláni
Chata Čarták a zvonička na Soláni

Vrchol861 m n. m.
SeznamyHostýnsko-vsetínské hory
Poznámkadaleké rozhledy
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříHostýnsko-vsetínská hornatina
Souřadnice
Soláň
Soláň
PovodíBečva
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Soláň (nadmořská výška 861 metrů) je vrch v Hostýnsko-vsetínské hornatině asi 10 kilometrů jihovýchodně od Rožnova pod Radhoštěm a 4 kilometry severozápadně od Velkých Karlovic. Jméno vrcholu patří do skupiny místních jmen rozšířených v Karpatech od východní Moravy po západní Ukrajinu označujících místa, kde se ovcím sypala sůl.[1]

Soláni se také někdy přezdívá „vrch umělců“. V hospodě Čarták, dnes horském hotelu, pod vrcholem se scházeli již ve 20. letech 20. století[2] významní malíři, spisovatelé a hudební skladatelé – Jiří Mahen, Jan Drda, František Podešva, Jan Kobzáň, Alois Schneiderka, Karel Hofman a další. V okolí bylo natáčeno několik filmů: Portáš, Děvče z Beskyd, Zítra se bude tančit všude, Advent. Z vrcholu, na kterém byla v listopadu roku 2006 vystavěna zvonička, kterou navrhl doc. Ing. arch. Jiří Kotásek, CSc., se otevírá daleký rozhled. V domě vybudovaném pod vrcholem Soláně v roce 1941 pro Aloise Schneiderku a v letech 1960-1998 obývaném malířem Karlem Hofmanem se dnes nachází Valašský atelier u Hofmanů s výhledem na jižní panorama, s trojicí galerií (expozice s obrazy malíře Karla Hofmana, expozice s keramikou jeho dcery Marcely Vajceové-Hofmanové a obrazy vnuka Ondřeje Vajceho a galerie věnovaná "čtyřem mistrům ze Soláně"), zahradou, penzionem.[3] Na severním svahu je několik lyžařských vleků. Horskému sedlu Čarták, kudy vede silnice od obce Hutisko-Solanec do Velkých Karlovic se přezdívá "Moravský Semmering"[4].

Nachází se zde i tři galerie - Ateliér u Hofmanů se stálou expozicí malíře Karla Hofmana, galerie s expozicí keramičky Marcely Vajceové-Hofmanové a obrazů Ondřeje Vajceho.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hosák, Šrámek: Místní jména na Moravě a ve Slezsku II, Praha 1980, str. 476.
  2. HOFMANN, Jaroslav. Tři ze Soláně. Země světa. 1.12.2021, roč. 2021, čís. 12, s. 56–59. Dostupné online. 
  3. HOFMANN, Jaroslav. Soláň – tradice stále živá. Země světa. 1.12.2021, roč. 20, čís. 12, s. 60–64. Dostupné online. 
  4. Valašsko (dokumentární film) [online]. [cit. 2023-02-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]