Slipy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Slipy – základní tvar prádla

Slipy jsou druhem pánského spodního prádla. Mají tvar písmena V a na rozdíl od trenýrek a boxerek nemají na stehnech nohavičky.

Slipy se v dnešní podobě začaly vyrábět v roce 1935 v Chicagu jako alternativa suspenzoru. Slipy totiž udrží pánské genitálie v relativně fixované poloze. Brzy se rozšířily po celém světě pro svou jednoduchost a funkčnost, kdy provázek či knoflíky v pase nahradila praktická guma. Preference jednotlivých typů spodního prádla je v čase proměnlivá a podléhá módním trendům. Slipy se těšily největší oblibě v 80. a 90. letech 20. století. Po roce 2000 získaly větší oblibu trenýrky nebo boxerky.

Název[editovat | editovat zdroj]

Název prádla je odvozen od anglického slovesa to slip, rychle vklouznout. Ačkoliv tento výraz pronikl do různých jazyků, v samotné angličtině se dnes spíše používá označení briefs. V němčině slovo Slip označuje jak pánské slipy, tak i dámské kalhotky.

Typologie slipů[editovat | editovat zdroj]

Slipy

Slipy se vyrábějí v mnoha provedeních, lišících se použitým střihem či materiálem, například:

  • Slipy vysokého střihu
  • Slipy středního (klasického) střihu
  • Slipy nízkého střihu
  • Slipy tangového střihu
  • Slipy s anatomickým váčkem
  • Slipy s push-up efektem

Vliv na plodnost[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že slipy udržují mužské genitálie ve fixované poloze, objevují se obavy, že mohou negativně ovlivňovat tvorbu spermií ve varlatech. Pro zdárné vyzrávání spermií je zapotřebí o něco nižší teplota než uvnitř těla, a proto jsou varlata umístěna v šourku, mimo břišní dutinu. Dlouhodobé udržování varlat v těsné blízkosti těla by mohlo způsobovat jejich přehřívání, a proto se objevují doporučení, aby se muži vyhýbali nošení slipů, pokud si chtějí zachovat svoji plodnost.[1] Pro podporu tohoto tvrzení však neexistuje dostatek jednoznačných důkazů. Více než typ spodního prádla ovlivňují teplotu v šourku tělesná aktivita (vsedě je teplota vyšší než při chůzi) a nošení kalhot.[2] Vliv spodního prádla nebyl jednoznačně prokázán.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Briefs na anglické Wikipedii.

  1. SVOBODOVÁ, Marcela. Osm tipů, jak zvýšit plodnost svého partnera. Napřed mu vyhoďte slipy [online]. Praha: Mafra, 2010-07-26 [cit. 2019-09-11]. Dostupné online. 
  2. JUNG, A., et al. Influence of the type of undertrousers and physical activity. Human Reproduction. 2005, roč. 20, čís. 4, s. 1022–1027. Dostupné online. 
  3. MUNKELWITZ, Robert; GILBERT, Bruce R. Are boxer shorts really better? A critical analysis of the role of underware type in male subfertility. The Journal of Urology. 1998, čís. 160, s. 1329–1333. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-03.  Archivováno 3. 8. 2016 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]