Seznam arcibiskupů ochridských a makedonských

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dositej Stojković, první hlava makedonské pravoslavné církve

Arcibiskup ochridský a celé Makedonie (makedonsky Архиепископ Охридски и Македонски) je titul udělený arcibiskupům Makedonské pravoslavné církve. Do jurisdikce arcibiskup ochridského a makedonského spadají pravoslavní věřící v samotné Severní Makedonii a v dalších exarchátech v mimo území státu. Kromě titulu „arcibiskup ochridský a makedonský“ se vždy uvádí titul господин господин.

Současným arcibiskupem ochridským a makedonským je Stefan Veljanovski, který byl zvolen v roce 1999 po smrti arcibiskupa Mihaila Gogova.

Historie[editovat | editovat zdroj]

4. října 1958 v Ochridu prohlásila část biskupů v tehdejší Makedonské SR Dositeje za arcibiskupa ochridské a skopjenského a metropolitu Makedonie bez svolení nadřízené Srbské pravoslavné církve. Po tlaku komunistických úřadů uznalo shromáždění Srbské církve Dositeje za metropolitu ve Skopje. Navzdory kanonickému řádu ustanovil Dositej a další dva biskupové „autonomní synodu“. Ta byla v zájmu zachování míru formalizována srbským pravoslavným shromážděním, avšak s podmínkou, že budou odstraněny některé nesrovnalosti. Na shromáždění v Ochridu dne 19. července 1967 však byla jednostranně vyhlášena autokefalita Makedonské pravoslavné církve. Tento krok však Srbská pravoslavná církev ani žádná jiná autokefální církev neuznala, což vedlo k otevřenému rozkolu.

Dositej a další biskupové schizmatické církve v Makedonii byli obžalováni u kanonického soudu pro Srbskou pravoslavnou církev. [1] V následujících letech došlo k opakovaným jednáním o urovnání, avšak bez výsledku. Dositej i nadále udržoval schizmatický stav.

Seznam ochridských a makedonských arcibiskupů[editovat | editovat zdroj]

název Panování Rodné jméno Titul
Dositej
Доситеј
1968–1981 Dimitrije Stojković [2] Arcibiskup ochridský a celé Makedonie
Angelarios

Ангелариј

1981–1986 Cvetko Krsteski Arcibiskup ochridský a celé Makedonie
Gabriel II
Гаврил II
1986–1992 Ǵorǵi Milošev Arcibiskup ochridský a celé Makedonie
Michael
Михаил
1992–1999 Metodi Gogov Arcibiskup ochridský a celé Makedonie
Štěpán
Стефан
1999 – dosud Stojan Veljanovski Arcibiskup ochridský a celé Makedonie

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku List of heads of the Macedonian Orthodox Church na anglické Wikipedii.

  1. Puzović 1999, s. 167–171.
  2. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]