Severská kosmologie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Severská kosmologie, tak jak ji podávají prameny severské mytologie, rozeznává devět světů. Jejich názvy jsou zakončeny na -heimr (-heim; říše, svět) nebo -garðr (-gard; sídlo, země). Podle současných výzkumů jména všech světů původně končila na -heim (Midgard byl Mannheim, svět lidí, a Ásgard měl název Godheim, svět bohů).

Mimo Midgard („středozem“) se dá zbývajících osm světů rozdělit do protikladných dvojic:

Svět Protisvět Kontrast
Múspellheim Niflheim Oheň a horko × Led a chlad
Ásgard Helheim Nebe a hrdinská smrt × Podsvětí a obyčejná smrt
Vanaheim Jötunheim Tvoření × Ničení
Álfheim Svartálfheim Světlo × Temnota

Všechny světy spojuje Yggdrasil, strom světa, ale v pramenech ohledně jejich uspořádání panuje určitá nekonzistentnost. Na jednu stranu, tři kořeny Yggdrasilu vyrůstají u tří studní, které jsou umístěné ve třech různých světech (což naznačuje, že tyto světy jsou na stejné úrovni), ale na stranu druhou, v Mladší Eddě je Ásgard a Álfheim umístěn do nebe. Příliš jasný není také vztah mezi Helheimem a Niflheimem (Helheim, říše mrtvých, by měla ležet v podzemí a Niflheim na východě, někdy se však jako říše mrtvých označuje Niflheim nebo jeho část).

Následující diagram ukazuje jednu z možných interpretací:

Devět světů severské mytologie.
  • Pod zemí
    • Svartálfheim (Nidavellir) – sídlo trpaslíků, černých álfů (podle novějších poznatků jsou temní álfové a trpaslíci jedna a ta samá rasa)
    • Helheim – říše mrtvých, vládne zde bohyně Hel

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]