Růžová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Růžová
Růže
Růže
Polygrafické vzorníky
CMYK0; 20; 14; 0 )
LAB83,585; 24,150; 3,315 )
Technické vzorníky
CSSpink
RGB desítkově255; 192; 203 )
RGB šestnáctkově#FFC0CB
HSV175°; 77%; 84% )
Tento článek je o barvě. Další významy jsou uvedeny na stránce Růžová (rozcestník).

Růžová (básnicky růž) je přírodní barva, která vzniká smícháním červené a bílé barvy. Svůj název získala podle květin – růží. Nenajdeme ji ve spektru světelného paprsku, protože nemá připsanou vlnovou délku.

Významy[editovat | editovat zdroj]

Symbolika barev se může s časem a místem měnit; např. ve středověku mohl být chápán význam růžové barvy odlišně, než později,[1] stejně tak mohou symboliku barev chápat rozličně různé národy.[2] Níže uvedený přehled významů je proto pouze orientační:

  • Růžová barva je symbolem feminity, tedy ženskosti, něžnosti a romantiky.
  • Růžové límečky – původně americký sociologický termín pro typicky ženská povolání
Pitaya, dračí ovoce, se svou tmavě růžovou barvou
  • Muži s náklonností k růžové barvě (např. nosící růžové oblečení) mohou být okolím považován za zženštilé. Během druhé světové války byli homosexuální vězni v koncentračních táborech označováni právě růžovými trojúhelníky – podobně jako tehdejší označení Židů žlutou hvězdou. Zejména od té doby je růžová barva příznačně považována za znak zženštilosti.[3]

Růžová je také barva mírnosti, něhy a vyšších citů v lásce. Růžová může též symbolizovat rozpouštění protikladů bílé a červené v symbolice barev.

Historické použití[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SOCHOROVÁ, Michaela. Význam a symbolika barev ve středověku. Brno, 2013. Baklalářská práce. Madarykova univerzita. Vedoucí práce Lenka Svobodová. s. 56. Dostupné online.
  2. KARPÍŠKOVÁ, Barbora. Fotografie jako objekt. Plzeň, 2018. Bakalářská práce. Západočeská univerzita. Vedoucí práce Štěpán Grygar. s. 12. Dostupné online.
  3. 5 barev, kterým se muži vyhýbají [online]. FashionMagazin.cz, 14. 4. 2015. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]