Rrëshen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rrëshen
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška100 m n. m.
StátAlbánieAlbánie Albánie
KrajLezhë
OkresMirditë
Rrëshen
Rrëshen
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel8 803 (2011)
Správa
Oficiální webbashkiamirdite.gov.al
Telefonní předvolba0216
PSČ4601–4602
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rrëshen (albánsky: Rrëshen nebo Rrësheni) je středisko okresu Mirditë na severu Albánie. Žije zde 9 200 obyvatel. Město leží na souřadnicích 41°34′ s. š., 19°41′ v. d., v údolí řeky Fan i Madh, která je přítokem řeky Fan i Vogël.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou byl Rrëshen pouhá vesnice, od 50. let se však v okolí rozvíjel průmysl těžby a zpracování měděných rud a s ním zesílilo i administrativní postavení obce. Z původní malé vesnice (tak se Rrëshen zobrazuje ještě na mapách z 20. let minulého století) vzniklo jedno z mála měst v regionu Mirditë. Tento proces s sebou přinesl především výstavbu bytových domů.

V souvislosti s rozvojem města bylo rozhodnuto o výstavbě železniční trati do Rrëshenu v 80. letech. V roce 1987 byla trať do města dokončena (úsek z města Milot), byla však vybudována nepříliš kvalitně a po roce 1991 byl provoz na ní ukončen. Když skončila éra komunismu, většina dolů byla uzavřena, což způsobilo migraci obyvatel do Tirany a do větších průmyslových měst. Perspektivu ekonomického rozvoje navíc ukončil útlum průmyslové výroby a krach státních podniků. Řada obyvatel emigrovala do zahraničí (např. do Itálie).

V roce 1996 se město stalo sídlem nově zřízené římskokatolické diecéze. Po roce 2000 zde byla postavena římskokatolická katedrála. Administrativní reformou z roku 2015 byly k městu Rrëshen připojeny okolní vesnice. V téže době proběhla také rozsáhlá přestavba a renovace středu města, při níž bylo nově upraveno hlavní náměstí. Finanční podporu pro projekt poskytlo Německo.[1]

Město se nechvalně proslavilo v oblasti nelegálního obchodu s konopím v Albánii.[2]

Občanská vybavenost a kultura[editovat | editovat zdroj]

Domy ve středu města.

V Rrëshenu se nachází škola a nemocnice. Hlavnímu náměstí, pojmenovanému po Abatu Doçim, dominuje Palác kultury. Je v něm umístěno historické muzeum a veřejná knihovna. Na druhé straně náměstí se nachází radnice.

Město je sídlem římskokatolické diecéze. Hlavním chrámem je katedrála Ježíše Kirsta spasitele světa (albánsky Katedralja e Jezusi i Vetmi Shpëtimtar i Botës), dokončená roku 2002. Velká část obyvatelstva města se hlásí právě k římskokatolické církvi.[zdroj?]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Severně od Rrëshenu prochází dálnice A1, která jej spojuje s pobřežím Jaderského moře a většími albánskými městy, na opačnou stranu pak přes Kukës na severovýchodní hranici Albánie s Kosovem. V minulosti do města vedla také zmíněná železnice, jejíž provoz však byl po několika letech ukončen.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Rrëshen na anglické Wikipedii a Rrëshen na německé Wikipedii.

  1. Rilindja Urbane në Rrëshen, Gjermeni: Tre projektet që po e transformojnë qytetin. Balkan Web [online]. [cit. 2022-10-18]. Dostupné online. (albánsky) 
  2. Europe's outdoor cannabis capital. BBC [online]. [cit. 2022-11-05]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]