Rotacismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rotacismus či ráčkování je verbální porucha ve výslovnosti souhlásky „r“.[1] Pojmem rotacismus se taktéž popisuje změna jiné souhlásky za „r“.[2] Tuto vadu je možné odstranit pomocí speciálních cvičení a často s pomocí logopeda.[3] V mluvené řeči osoba trpíci rotacismem často hlásku r cíleně vynechává či ji nahrazuje jinou podobně znějící hláskou, a to nejčastěji pomocí „j, l, v, h, d“.[4] V závislosti na tom, jak jsou tyto náhradní hlásky tvořeny, se pak rozlišuje několik druhů rotacismu.[4] Nesprávná výslovnost specificky české hlásky /ř/ [] se označuje jako „rotacismus bohemicus“. Rotacismus je jedna z nejčastějších vad řeči kvůli faktu, že alveolární vibranta „r“ patří k artikulačně nejobtížnějším hláskám.[4]

Ohlas v kultuře[editovat | editovat zdroj]

Ráčkování je hlavním tématem filmové písně Královské reggae, je podstatně zmiňováno i ve Vyčítalově písni Honzův song. Mimo to také sehraje významnou roli v závěru cimrmanovské hry Záskok, kdy určí Vlastina otce.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. rotacismus, rotacizmus [online]. ABZ slovník cizích slov [cit. 2009-11-04]. Dostupné online. 
  2. Leccos - rotacismus [online]. [cit. 2009-11-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-10-12. 
  3. Přestaňte ráčkovat i breptat! [online]. [cit. 2009-11-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-05-09. 
  4. a b c DOSTÁL, Miloslav. Bakalářská práce: Korekce rotacismu dětí předškolního věku v logopedické třídě běžné mateřské školy [online]. Masarykova Univerzita v Brně [cit. 2009-11-04]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]