Příběhy Tří říší

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Příběhy Tří říší
AutorLuo Kuan-čung
Původní název三國演義
ZeměJüan a Ming
Jazykwritten Chinese language
Žánrhistorický román a válečný román
Datum vydání14. století
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Tři hrdinové Příběhů Tří říší – Liou Pej, Kuan Jü a Čang Fej. Japonská malba na hedvábí, 18. století.

Příběhy Tří říší (čínsky v českém přepisu San-kuo jen-i, pchin-jinem Sānguó yǎnyì, znaky zjednodušené 三国演义, tradiční 三國演義) je čínský román vyprávějící o historii Číny ve 3. století, kdy se říše Chan rozpadla na tři státy – na říši Wej na severu, na říši Wu na jihu a na říši Šu v S’-čchuanu. Dílo, někdy také známé jako Romance Tří říší,[1] zachycuje rozpad chanského státu (zanikl roku 220), vznik Tří říší na jeho troskách a jejich soupeření ukončené opětným sjednocením Číny říší Ťin roku 280.

Autorem románu je Luo Kuan-čung (asi 13301400). Sepsal jej na základě Zápisků o Třech říších dvorského historika Čchen Šoua, žijícího ve 3. století, doplněných o materiál převzatý z tchangské poezie a z jüanských oper a o osobní názory autora. Příběhy Tří říší ne vždy odpovídají historické realitě, nicméně v důsledku popularity románu právě jejich verze událostí vešla do obecného povědomí Číňanů. K tomu přispělo hojné využívání scén z Příběhů v tradičním čínském divadle.

Charakteristika a obsah románu[editovat | editovat zdroj]

Autor pojal příběh románu jako dramatické střetnutí dvou principů. Na jedné straně stojí právo, ctnost a legitimita zákonného dědice dynastie Chan Liou Peje, na straně druhé zrádný a krvežíznivý zakladatel dynastie Wej Cchao Cchao. Společně s Liou Pejem bojují jeho přísežní bratři Kuan Jü (bývalý psanec) a Čang Fej (původním povoláním řezník), a moudrý rádce a ministr Ču-ke Liang, který má i určité nadpřirozené vlastnosti. Kladné postavy románu, spojené přísahou v Broskvové zahradě, nabývají postupně charakteru lidových hrdinů, jejichž motivací je věrnost a boj proti útlaku a bezpráví. Román je napsán elegantní spisovnou řečí spojující v sobě i prvky jazyka lidového a obsahuje barvité obrazy různých historických, zvláště bitevních scén.[2]

Román byl hojně opisován, roku 1522[3] vyšlo první tištěné vydání pod názvem San-kuo-č’ tchung-su jen-i (三國志通俗演义).[4] V 60. letech 17. století Mao Lun a jeho syn Mao Cung-kang významně zrevidovali text, rozdělili jej na 120 částí (místo dosavadních 24), zkrátili z 900 000 na 750 000 znaků a vydali pod názvem San-kuo-č’ jen-i (三國志演义).[4]

Společně s Příběhy od jezerního břehu, Putováním na západ a Snem v červeném domě patří mezi čtyři klasické romány čínské literatury.

Ohlasy v populární kultuře[editovat | editovat zdroj]

Příběhy tří říší byly podnětem k množství literárních, filmových a herních adaptací. K nejznámějším filmovým adaptacím patří epický film Krvavé pobřeží z roku 2008.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Romance of the Three Kingdoms na anglické Wikipedii.

  1. CRI Online. Romance Tří říší [online]. China Radio International.CRI - CRI Online [cit. 2012-09-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-05-31. 
  2. Slovník spisovatelů - Asie a Afrika 2., Odeon, Praha 1967, str. 83-84
  3. ROBERTS, Moss. Three Kingdoms: A Historical Novel. [s.l.]: University of California Press, 1991. ISBN 0-520-22503-1. S. 938. (anglicky) [dále jen Roberts]. 
  4. a b Roberts, s. 980.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]