Předseda Senátu Parlamentu České republiky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Předseda Senátu
Parlamentu České republiky
Znak Senátu Parlamentu ČR

Úřadující
Miloš Vystrčil

od 19. února 2020

První ve funkciPetr Pithart
od roku 1996
VytvořeníÚstava České republiky
de iure: 1. ledna 1993
Plat274 900 Kč (2024)[1]
Webová stránkawww.senat.cz

Seznam předsedů Senátu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Předseda Senátu Parlamentu České republiky je senátor a hlava Senátu Parlamentu České republiky, z hlediska protokolu druhý ústavní činitel státu.[2] Horní komora jej volí vždy po volbách do třetiny Senátu, standardně po dvouletém funkčním období. První volby do Senátu proběhly až v listopadu 1996. Proto také mohl být předseda zvolen až po ustavení horní komory, přestože s ní Ústava počítala již při vzniku České republiky 1. ledna 1993.

Od 19. února 2020 je předsedou Senátu Miloš Vystrčil z ODS, který v tomto úřadu nahradil v průběhu 12. funkčního období zemřelého stranického kolegu Jaroslava Kuberu.

Pravomoci[editovat | editovat zdroj]

Předseda Senátu na základě zákona o jednacím řádu Senátu (č. 107/1999 Sb.) zastupuje horní komoru navenek, podepisuje její zákonná opatření a usnesení, dává souhlas, aby byl odevzdán soudu zadržený senátor nebo soudce Ústavního soudu, který byl dopaden při spáchání trestného činu nebo bezprostředně poté, dále pak svolává, zahajuje a ukončuje schůzi Senátu a stanovuje pořadí, v němž jej budou místopředsedové zastupovat v průběhu funkčního období. V době přerušení zasedání svolává komoru ke schůzi před stanoveným termínem, přerušuje schůzi při nepořádku, nebo není-li komora schopna se usnášet. Vyhlašuje volby prezidenta republiky, do jeho rukou také nově zvolený prezident skládá přísahu a může se vzdát úřadu.

Rozhoduje také o použití státních vlajek na budovách sídla Senátu, jmenuje a odvolává po schválení organizačním výborem vedoucího Kanceláře, oznamuje prezidentovi republiky a ministrovi vnitra, že mandát senátora zanikl v průběhu jeho volebního období, s výjimkou případů, kdy mandát senátora zanikl v posledním roce před uplynutím jeho volebního období.

Pokud se uvolní úřad prezidenta republiky v době, kdy je Poslanecká sněmovna rozpuštěna, přísluší mu podle 66. článku Ústavy výkon příslušných funkcí prezidenta původně svěřených předsedovi Poslanecké sněmovny.

Disponuje jedním ze sedmi klíčů od dveří do Korunní komory v kapli svatého Václava v katedrále sv. Víta, kde jsou uloženy české korunovační klenoty.

Uděluje Stříbrnou medaili předsedy Senátu.

Odvolání[editovat | editovat zdroj]

Během funkčního období lze předsedu Senátu odvolat pouze na základě písemné žádosti nejméně jedné třetiny senátorů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOPECKÝ, Josef. Fiala, Vystrčil i Pekarová si polepší o stokorunu, růst platů zastavil balíček. iDNES.cz [online]. MAFRA, 2023-12-29 [cit. 2024-02-12]. Dostupné online. 
  2. Příručka diplomatického protokolu II. Zásady a pravidla protokolární praxe [online]. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, listopad 2018 [cit. 2020-01-15]. S. 12. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]