Páni mají radši blondýnky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Páni mají radši blondýnky
Marilyn Monroe a Tommy Noonan na snímku z filmu
Marilyn Monroe a Tommy Noonan na snímku z filmu
Základní informace
Původní názevGentlemen Prefer Blondes
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka88 min
Žánryromantická komedie
filmový muzikál
filmová komedie
filmové drama
PředlohaAnita Loosová a Joseph Fields: komiksový román Gentlemen Prefer Blondes
ScénářCharles Lederer
Joseph Fields
Anita Loosová
RežieHoward Hawks
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMarilyn Monroe
Jane Russellová
Charles Coburn
Israël Mosche Blauschild
Norma Varden
… více na Wikidatech
ProdukceSol C. Siegel
HudbaHoagy Carmichael
Jule Styne
Eliot Daniel
Lionel Newman
KameraHarry J. Wild
KostýmyWilliam Travilla
StřihHugh S. Fowler
Výroba a distribuce
PremiéraSpojené státy americké 18. července 1953
Produkční společnost20th Century Studios
Distribuce20th Century Studios
Netflix
Xfinity Streampix
Rozpočet2 260 000 $
Tržby5 100 000 $
Předchozí a následující díl
Pánové se žení s brunetkami
Páni mají radši blondýnky na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Páni mají radši blondýnky (anglicky Gentlemen Prefer Blondes) je americká filmová komedie z roku 1953 s Marilyn Monroe v hlavní roli.

Tento barevný snímek s mnoha písněmi znamenal její vzestup mezi filmové hvězdy. I když honorář tomu neodpovídal, blonďatá kráska tu hrála prim v roli naivně vychytralé Lorelei Lee. Zdatně jí sekundovala Jane Russellová, se kterou nazpívala například Little Rock a se kterou si otiskly dlaně na pověstném hollywoodském chodníku slávy před čínským divadlem. Z filmu pochází i písně Diamonds are girl’s best friend či Bye bye baby.

V roce 1955 bylo natočeno pokračování filmu s názvem Pánové se žení s brunetkami a v hlavních rolích se objevily Jane Russellová a Jeanne Crainová.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Marilyn Monroe jako Lorelei Lee
Jane Russellová jako Dorothy Shaw

Lorelei Lee (Marilyn Monroe) a Dorothy Shaw (Jane Russellová) jsou kabaretní zpěvačky a nejlepší kamarádky. Co se týče mužů, mají však obě zcela jiné preference. Lorelei myslí hlavně jejich bohatství a má velkou vášeň pro diamanty. Dorothy však dává přednost pohledným a svalnatým mužům, kteří na své bohatství nijak nehledí.

Lorelei se chystá provdat za Guse Esmonda Jr. ve Francii (Tommy Noonan), avšak jeho přísný otec (Taylor Holmes), který Lorelei pohrdá, jim nedovolí cestovat společně, takže Lorelei popluje lodí jen se svou kamarádkou Dorothy. Gusův otec se snaží všemožně překazit jejich svatbu, a dokonce si najme i soukromého detektiva Ernieho Malonea (Elliott Reid), který bude na Lorelei během plavby hledat špínu. Guse jí proto varuje, aby neudělala žádný malér.

Během plavby se však Malone zamiluje do Dorothy, která se mezitím baví se spoustou mužů, včetně členů olympijského týmu. Lorelei se pro změnu setká s velmi bohatým majitelem diamantového dolu Francisem „Piggy“ Beekmanem (Charles Coburn). Přestože je ženatý, s okouzlující Loreilei se nestydí flirtovat ani před svou ženou (Norma Varden). Lorelei se z něj však pokouší vytáhnou jen co nejvíce diamantových šperků. Nakonec ho pozve i k sobě do pokoje, čehož se chytne Malone a okýnkem je vyfotí zrovna když jí Piggy názorně předvádí jak „horznýš rdousí kozu“. Dorothy však Malona při špehování přistihne a s Lorelei se mu následně pokusí fotografie sebrat. Po prohledání jeho pokoje zjistí, že je nosí stále u sebe, načež ho pozvou k sobě na přípitek. Míchanicí tvrdého alkoholu s několika prášky na spaní ho omámí a prohledají jeho oblek. Poloopilého Malona nakonec odvede sluha a Lorelei nechá rychle fotografie vyvolat.

Při další Piggyho návštěvě, ho Lorelei požádá, aby jí daroval manželčinu diamantovou tiáru. S tím však nejprve nesouhlasí a nabídne jí spoustu jiných drahých věcí, ale Lorelei se nenechá odbýt a Piggy jí nakonec vyhoví. Malone mezitím shání další špínu na Lorelei a podaří se mu její rozhovor s Piggym nahrát. Přestože o něm obě kamarádky vědí, že je prolhaný špion, Dorothy se do něj přesto zamiluje.

Krátce na to již loď dorazí do Francie a po velkých nákupech se jdou ubytovat do rezervovaného pokoje v jednom z místních hotelů. Zde se však dozví, že jejich rezervace byla zrušena a narazí zde i na paní Beekmanovou, která Lorelei obviňuje z krádeže své tiáry a požaduje její vrácení. Kamarádky jsou následně vyhozeny z hotelu a opět si najdou práci jako zpěvačky ve zdejším nočním klubu. Na Loreleině vystoupení se však objeví Gus a s Lorelei se následně pohádají. Po vystoupení se však Lorelei Dorothy svěří, že ho má vlastně pořád ráda, ale rozhovor přeruší příjezd police a předvolání Lorelei k soudu, kvůli krádeži tiáry. Dorothy ji však konečně přesvědčí, aby tiáru vrátila, jenže ji ve své šperkovnici nenajde.

U soudu se však objeví místo Lorelei Dorothy v blonďaté paruce a snaží se ji napodobit. Jakože za svou kamarádku také pronese, že stále miluje Malona, který se ji právě snaží usvědčit. Kvůli své lásce k Dorothy se však Malone výpovědi vzdá a nabídne se pro tiáru skočit. Se dvěma policisty odchytnou na letišti Piggyho a před soudem je donucen ji odevzdat. Přes Dorothy, soudce i Malona se však vrátí zpátky k němu, aby ji vrátil své ženě.

Mezitím v nočním klubu se Lorelei s Gusem setká s jeho otcem, který mu již jeho svatbu s ní nezakazuje. Poté, co však dozví, že jeho budoucí manželkou má být právě Lorelei Lee, kterou právě viděl u soudu. Všichni jsou najednou zmateni, ale Lorelei se Gusova otce po krátké rozmluvě o životě a manželství podaří dostat na svou stranu. Na závěr se tedy koná dvojitá svatba; Lorelei si bere Guse a její kamarádka Dorothy si bere Malona.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Marilyn Monroe Lorelei Lee
Jane Russellová Dorothy Shaw
Charles Coburn Sir Francis "Piggy" Beekman
Elliott Reid Ernie Malone
Tommy Noonan Gus Esmond
Taylor Holmes pan Esmond starší
Norma Varden Lady Beekman
George Winslow Henry Spofford III

Reakce[editovat | editovat zdroj]

  • csfd.cz: 7/10 hvězdiček
  • imdb.com: 7/10 hvězdiček
  • fdb.cz: 7/10 hvězdiček

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gentlemen Prefer Blondes (1953 film) na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Spoto, Donald: Marilyn Monroe – životopis

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]