Purpurová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Purpurová
Látka zbarvená pravým purpurem
Látka zbarvená pravým purpurem
Polygrafické vzorníky
CMYK39; 92; 0; 32 )
Technické vzorníky
CSSpurple
RGB desítkově106; 13; 173 )
RGB šestnáctkově#6A0DAD
HSV275°; 92%; 68% )

Purpurová nebo nachová (odvozeně purpur či nach) označuje červenou barvu s výrazným podílem fialové. Červenější je barva magenta, která se někdy do češtiny také překládá jako „purpurová“, například u barevného modelu CMYK a v podobném technickém názvosloví. V šestnáctkovém RGB kódu se zapíše jako #800080.[1]

Látka obarvená purpurem ve srovnání s látkou obarvenou indigem

Původně lat. purpura (česky nach) označovalo barvivo získávané z některých mořských plžů, zejména z čeledi ostrankovití, například z ostranky jaderské. Její produkcí byla ve starověku proslulá syro-palestinská pobřežní oblast, která podle akkadského a řeckého pojmenování barvy získala názvy Kanaán a Foiníkie. Nejkvalitnější týrský purpur (císařský purpur) oblékala nejvyšší elita jako symbol společenského postavení.

V běžné mluvě může být termín purpurová použit pro označení většího počtu barevných odstínů. Purpurová není spektrální barva, ale extraspektrální barva – nemůže být generována světlem jediné vlnové délky.

Kardinálský purpur je tradiční symbolické označení pro hodnost kardinála podle barvy šatu (mozetta, klobouk), které jsou však červené.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tabulka barevných kódů RGB | Justfreetools. www.justfreetools.com [online]. [cit. 2023-06-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]