Portál:Měsíc

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vítejte na portálu Měsíc!


Měsíc
e

Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Nemá jiné formální jméno než „měsíc“ (odborně Měsíc), i když je občas básnicky nazýván Luna (slovanský a zároveň latinský výraz pro Měsíc). Jeho symbolem je srpek (Unicode: ☾). Kromě slova lunární se podle jména starořecké bohyně Měsíce Seléné používá k odkazu na Měsíc též kmene selene nebo seleno (selenocentrický, Selenité, atd.). Střední vzdálenost Měsíce od Země je 384 403 km. Měsíční rovníkový průměr činí 3 476 km. Roku 1969 přistáli Neil Armstrong a Edwin Aldrin v rámci programu Apollo jako první lidé na Měsíci, a tím se stali i prvními lidmi, kteří stanuli na povrchu jiného vesmírného tělesa než Země. Celkem Měsíc zatím navštívilo dvanáct lidí.

Obrázek

Apollo 12 odstartovalo 14. listopadu 1969 v 16:22 UTC ze startovací rampy 39-A z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. V čase T +36 sekund do nosné rakety Saturn V udeřil blesk, nezpůsobil však žádné vážné komplikace. Na oběžnou dráhu okolo Měsíce bylo Apollo 12 po třídenním přeletu navedeno manévrem LOI-1 dne 18. listopadu v 3:47 UT. Den poté po nevyhnutelných prověrkách (obava poškození LM po zásahu blesku) se lunární modul s dvojčlennou posádkou Conrad a Bean oddělil od mateřské lodě. Gordon zůstal v mateřské lodi kroužící po orbitě Měsíce.
Na snímku vidíme velitelský modul po návratu do Tichého oceánu a posádku.
Celý článek

Věděli jste, že ...
e

… údolí Taurus-Littrow na kterém přistála posádka Apolla 17 je hlubší než Grand Canyon?
… byly celkem tři plánované mise programu Apollo, které byly zrušeny v roce 1970? Jde o mise Apollo 18, 19 a 20.
… celkem 3 lidi uviděli Měsíc z jeho oběžné dráhy dvakrát za život?

Citát
Houstone, myslím, že máme problém.
— Jim Lovell, po výbuchu kyslíkových nádrží při letu Apollo 13, duben 1970
Článek

Eugene Cernan byl americký astronaut, který se zapsal do historie jako poslední člověk, který stanul na Měsíčním povrchu. Eugene Cernan patřil mezi astronauty českého původu. V roce 1903 se jeho dědeček Štefan Čerňan se svou manželkou Annou odstěhovali z Vysoké nad Kysucou spolu s tisícovkami jiných vystěhovalců do USA. Usadili se v Chicagu a o rok později se jim narodil syn Andrew. Když vyrostl, vzal si za manželku děvče českého původu Rozálii Cihlářovou a spolu s ní měl syna Eugena.
Celý článek

O portále e
  • Námitky, stížnosti či připomínky sdělujte v diskusi!
  • Chyby na portále neváhejte opravovat!
  • Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Měsíc}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, vizte návod.
  • Článek Měsíc na Wikipedii
  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Měsíc na Wikimedia Commons
  • Téma Měsíc ve Wikicitátech


Sesterské portály: