Palio

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Koňský závod Palio di Senna v roce 2008

Palio jsou v Itálii (a bývalých italských územích jako například na Istrii a sousedních ostrovech v Jaderském moři) závody, či zápasy mezi městskými částmi, čtvrtěmi či sousedními územími.

Palio je dnes revokací italských středověkých slavností. Jedná se o drsný dostih na neosedlaných koních, který se pořádá na speciálně pro tuto příležitost vytvořené dráze, často na městských náměstích. V tomto modelovém souboji spolu bojují městské čtvrti o palio, praporec z ceněného materiálu, který má čtvrti přinést úctu a posvěcení pro příští rok.

Nejslavnější palio se koná v Sieně již od 13. století. Dostih městských čtvrtí byl tehdy, a je dodnes, spíše společenskou událostí než sportovní akcí. Tuto slavnost navštěvovaly a navštěvují významné osobnosti. Byli mezi nimi i někteří papežové a údajně i český král Karel IV. Palio v Sieně se pořádá dvakrát do roka. 2. července je to Palio di Provenzano (dostih na počest Madony provenzánské) a 16. srpna je to Palio dell´Assunta (dostih na počest Nanebevzetí Panny Marie). Sienské palio, které od svého vzniku prošlo řadou změn, je nejstarším italským dostihem a jako takové je zapsáno na seznamu nehmotného dědictví UNESCO.[zdroj?]

Další významná palia se konají např. na konci května v Legnanu, na počest bitvy u Legnana, a v září v Asti. Jezdci a koně jsou smluvně najímáni městskými čtvrtěmi, aby za ně v tomto prestižním závodě bojovali.

Města[editovat | editovat zdroj]

výběr měst, kde se palio koná

  • Rovinj, červenec, závod v přípravě tradičního pokrmu Bobići
  • Sošići, 21. listopadu, svátek vstupu svaté Bohorodičky do chrámu
  • Veli Lošinj, 15. srpna (Ferragosto)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Palio na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]