Optimalizace pro sociální média

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jako optimalizace pro sociální média, zkráceně SMO, z anglického social media optimization, se označují metody pro vytváření publicity článků a jiného obsahu a následně i celého webu prostřednictvím sociálních médií. Metody SMO zahrnují přidávání RSS zdrojů, záložek obsahu, předávání informací prostřednictvím virálního marketingu a další. Uplatňují se na sociálních sítích i dalších typech sociálních médií.

Optimalizace pro sociální média spadá pod SEM.[zdroj?] Souvisejícím odvětvím je pak takzvaná optimalizace pro vyhledávače (SEO).

SMO lze praktikovat mnoha způsoby. Obdobou slovního doporučování ve společnosti je přidávání záložek do webových sítí společenského záložkování a sdílení.

Na sociálních médiích se objevuje také spam, proti kterému správci webových stránek bojují.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Optimalizaci pro sociální média vytvořil Rohit Bhargava svými 5 základními pravidly.[1] Pravidla SMO jsou:[2]

  1. Zvyšte počet zpětných odkazů
  2. Umožněte snadné přidávání záložek
  3. Odměňte odkazující weby
  4. Pomozte šířit obsah
  5. Povzbuďte mashup

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SULLIVAN, Danny. Social Media Optimization: It's Like SEO, For Social Sites [online]. blog.searchenginewatch.com, 2006-08-29 [cit. 2007-09-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-08-20. 
  2. BHARGAVA, Rohit. 5 Rules of Social Media Optimization (SMO) [online]. rohitbhargava.typepad.com, 2006-08-10 [cit. 2007-09-06]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]