Opolsko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o geografickém regionu. O Opolském knížectví pojednává článek Opolské knížectví.
Opolské Slezsko

Opolsko / Opolské Slezsko (polsky Opolszczyzna / Śląsk Opolski, latinsky Ducatus Opoliensis, německy Oppelner Land / Oppelner Schlesien) je označení oblasti kolem města Opolí používané ve dvojím významu:

  • Středověký výraz pro Horní Slezsko používaný až do vlády Matyáše Korvína, kdy se začal v pramenech objevovat současný tvar Horní Slezsko (Silesia Superioris).[1] Oblast Opolska byla oddělena od vlastního Slezska (dnes Dolní Slezsko) hlubokým pohraničním hvozdem, tzv. přesekou (preseca). Občas je výraz Opolsko používán pro Opolské knížectví, které zpočátku bylo totožné s územním rozsahem Opolska neboli Horního Slezska, ale po rozdělení Opolska mezi syny Vladislava I. Opolského po jeho smrti v roce 1281 bylo vlastní Opolské knížectví značně zmenšeno a již neodpovídalo hranicím historického Opolska.
  • V současnosti hovorový výraz pro území Opolského vojvodství. Jelikož vojvodství se sídlem v Katovicích zahrnující východní část Horního Slezska spolu s regiony, které se kulturně a historicky řadí k Malopolsku, se nazývá „Slezské“, bývá výraz Śląsk (Slezsko) v polském hovorovém a mediálním úzu nesprávně zužován právě na území tohoto vojvodství, kdežto pro území Opolského vojvodství se pak používá výraz Opolszczyzna (Opolsko) jako by šlo o samostatný region, který není součástí Slezska. Vznikají tak problematické věty typu jechali z Opolszczyzny na Śląsk – „jeli z Opolska do Slezska“.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KAPUSTKA, Mateusz, a kol. Slezsko - perla v České koruně : historie, kultura, umění. Praha: Národní galerie v Praze, 2007. 405 s. ISBN 978-80-7035-337-0. S. 12. 
  2. Viz například blog Łowcy Felerów, který vypichuje příklady nesprávného použití výrazů Slezsko a Horní Slezsko v polských médiích