Olevsk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Olevsk
Олевськ
Olevsk – znak
znak
Olevsk – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastŽytomyrská
RajónKorosteňský
Olevsk
Olevsk
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel10 032 (2022)[1]
Správa
Oficiální webolevsk-gromada.gov.ua
PSČ11000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Olevsk (ukrajinsky Олевськ, rusky Олевск, polsky Olewsk) je město v Žytomyrské oblasti na Ukrajině. K roku 2015 v něm žilo přes deset tisíc obyvatel.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Olevsk leží v historické oblasti Polesí na řece Uborti, pravém přítoku Pripjati v povodí Dněpru. Od Žytomyru, správního střediska oblasti, je vzdálen přibližně 170 kilometrů severně.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Olevsk je jedním z nejstarších volyňských měst a podle pověstí byl založen v roce 977. První písemná zmínka je až z roku 1488. Od roku 1641 je městem.

Do roku 1792 byl součástí Polsko-litevské unie a pak připadl do Volyňské gubernie Ruského impéria. Po první světové válce byl krátce součástí druhé Polské republiky, ale od března 1920 připadl po bojích Ukrajinské sovětské socialistické republice, kde se stal sídlem městského typu.

Za druhé světové války obsadilo Olevsk v létě 1941 nacistické Německo, v rámci kterého patřil do Říšského komisariátu Ukrajina. Rudá armáda dobyla město zpět v roce 1944.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Olewsk na německé Wikipedii.

  1. Ukrajinská státní statistická služba: Number of Present Population of Ukraine, as of January 1, 2022. Kyjev. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]