Obi-Wan Kenobi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obi-Wan Kenobi
První výskytStar Wars: Epizoda IV – Nová naděje (1977)
Poslední výskytTV seriál Obi-Wan Kenobi (2022)
ZtvárniliEwan McGregor, Alec Guinness, James Arnold Taylor
NamluviliSaša Rašilov, Jiří Schwarz, Václav Rašilov, Jan Vondráček
Informace o postavě
Rasačlověk
Pohlavímuž
Narození57 BBY
Úmrtí0 BBY
PovoláníMistr Jedi a člen rady Jediů
PříslušnostiŘád Jedi
Rada Jediů
Galaktická republika
DovednostiJediské psychické triky, boj světelným mečem vyjednávání
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Obi-Wan Kenobi je fiktivní postava ze Star Wars, jedna z ústředních postav celé ságy. V původní filmové trilogii (epizody IV až VI) ho ztvárnil Alec Guinness, v později natočených (ale dříve se odehrávajících) epizodách I až III ho hrál Ewan McGregor.

Život[editovat | editovat zdroj]

Láska jeho života[editovat | editovat zdroj]

Obi-Wan Kenobi jednou na misi se svým mistrem Qui-Gonem Jinnem letěl pomoc na Mandalor, byli tam jeden rok a Obi-Wan se zamiluje do mladé vévodkyně Satine Kryze, ale Jediský kodex mu zakazuje vztah mezi nimi.

Obi-Wan v prvních čtyřech epizodách série[editovat | editovat zdroj]

Hábit Obi-Wana Kenobi z původní trilogie (1977-1986)

Je to legendární rytíř Jedi, kterého vycvičil Qui-Gon Jinn. Po smrti svého mistra si Obi-Wan vezme do péče nového a svého prvního učedníka Anakina Skywalkera, kterého potkal na pouštní planetě Tatooine jako chlapce. Vycvičí z něj mocného, avšak trochu namyšleného Rytíře Jedii. Palpatine Anakina stáhne na Temnou stranu Síly. Z Anakina se stane Darth Vader, což je pro Kenobiho vlastní osobní prohra. Mezitím je řád Jediů nově vzniklým Galaktickým Impériem zničen a Obi-Wan jako jeden z mála přeživších se rozhodne odejít na písečnou planetu Tatooine, aby předal Anakinova syna Luka Skywalkera Anakinovu nevlastnímu bratrovi Owenu Larsovi a dále na něj dohlédl. Později Luka zasvětí do učení rytířů řádu Jedi. Obi-Wan umírá při souboji s Darth Vaderem na první Hvězdě smrti. (Vzdal se, aby dokázal Lukovi radit přes Sílu.)

Již když se Obi-Wan Kenobi začal jako malý ucházet o titul Rytíře Jedi, vědělo se, že je velmi nadaný. Měl však smůlu, jelikož žádný z dospělých Jediů se ho nechtěl ujmout a vycvičit ho. Jednoho dne ho ale rada Jediů poslala na náročnou misi, v niž by mohl uplatnit svůj talent. Spolupracoval zde s Qui-Gon Jinnem, který se s Obi-Wanem spřátelil natolik, že souhlasil s jeho výcvikem. Jednou byli posláni jako velvyslanci k obchodní Federaci, která je chtěla zničit za pomoci svých bojových droidů a obsadit planetu Naboo. Avšak droidi nic nezmůžou proti tajemné Síle Jediů. Qui-Gon objevil na planetě Tatooine chlapce jménem Anakin Skywalker. Bylo jasné, že tento chlapec je pro titul Jedi jako stvořený. Qui-Gon ho tedy předvedl před radu Jediů a požádal je o přijetí Anakina jako padawana (učedníka) Jedi. Jelikož se rada zdráhala vyhovět prosbě, chtěl Qui-Gon Anakina vycičit jako svého druhého padawana, což zakazuje kodex Jediů. Když byl později Qui-Gon zabit Darth Maulem, poprosil ještě Obi-Wana, aby Anakina vycvičil. Jelikož to bylo Qui-Gonovo poslední přání, rada tentokrát vyhověla. Z učedníka Obi-Wana se stal Anakinův mistr. Během Klonových válek vede generál Kenobi republikové jednotky v mnoha bitvách proti Konfederaci nezávislých systémů. Anakin se bohužel stává velmi arogantním a také nedočkavým na titul mistra Jedi, že se obrací na temnou stranu Síly a stane se padawanem Darth Sidiouse. Ten mu dá příkaz zabít vůdce Konfederace, kteří se ukrývají na vulkanické planetě Mustafar. Obi-Wan to zjistí a doletí s Padmé Amidalou za Anakinem. Tam se strhne zuřivý souboj. Anakin je poražen a spadne do lávy, takže musí být mnoho orgánů v jeho těle nahrazeno kybernetickými náhražkami. Z Anakina Skywalkera se stal Darth Vader. Obi-Wan přestal užívat své původní jméno. Nyní byl znám jako Ben Kenobi. Usídlil se na planetě Tatooine, aby mohl dávat pozor na Anakinova syna Luka, kterého vychovával Anakinův nevlastní bratr Owen Lars. Když jednoho dne Luka potkal, řekl mu, že jeho otec byl rytíř Jedi a předal mu otcův světelný meč. Když se potom vydali na Hvězdný destruktor (Hvězda smrti), aby osvobodili princeznu Leiu, nechal se Ben Kenobi porazit svým bývalým učedníkem Darth Vaderem, aby umožnil Lukovi a jeho přátelům únik. V okamžiku své smrti Obi-Wan splynul se Sílou a stal se její součástí.

V dalších epizodách se Obi-Wan Kenobi zjevuje jako duch Lukovi Skywalkerovi. To on mu poradí, aby se vydal na planetu Dagobah, kde se ukrývá Mistr Yoda. V šesté epizodě oslavuje vítězství povstalců nad impériem po boku Anakina Skywalkera a mistra Yody.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]