Národní úřad pro oceán a atmosféru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Národní úřad pro oceán a atmosféru
PředchůdceEnvironmental Science Services Administration
Vznik3. října 1970
SídloSilver Spring, Spojené státy americké
Souřadnice
Mateřská organizaceMinisterstvo obchodu Spojených států amerických
Rozpočet5 600 000 000 $ (2011) a 6 900 000 000 $ (2022)
Počet zaměstnanců12 000 (2018)
Oficiální webwww.noaa.gov
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní úřad pro oceán a atmosféru (anglicky: National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) je vědecká vládní agentura Ministerstva obchodu Spojených států amerických zaměřená na oceány a atmosféru. NOAA nejen varuje před nebezpečným počasím, mapujíce moře a oblohu, ale také radí, jak využívat a chránit oceány a atmosféru jako přírodní zdroje. V tomto směru provádí mnoho výzkumných prací, výzkumných projektů a programů vedoucích k porozumění a lepšímu spravování těchto přírodních zdrojů.

Vize, poslání a cíle[editovat | editovat zdroj]

Námořní mapa Pugetova zálivu vytvořená NOAA

Dlouhodobou vizí NOAA je informovaná společnost, která využívá svých obsáhlých znalostí o postavení oceánů, pobřeží a atmosféry v globálním ekosystému, tak aby mohla vždy učinit nejlepší možná sociální a hospodářská rozhodnutí. Agenturou stanovené mise mají za úkol porozumět změnám a předpovídat změny životního prostředí Země, zachovávat a spravovat pobřežní a mořské zdroje, aby byli v souladu s národními potřebami hospodářství a společnosti.

Na podporu svých vizí si vytyčila NOAA čtyři jasné cíle, které se zaměřují na ekosystémy, klima, počasí a vodstvo; obchod a přepravu:

  • Zajištění trvalého využití zdrojů a rovnováhu protikladných potřeb pobřežních a mořských ekosystémů, připouštějící jak potřeby lidí tak přírody.
  • Porozumění změnám podnebí, což by mělo zahrnovat, jak globální změny a jev El Niño, aby byla řádně zajištěna možnost plánovat a reagovat.
  • Poskytování dat a předpovědi pro počasí a významné události spojené s oběhem vody, které zahrnují bouře, sucha i povodně.
  • Poskytování informací o počasí, klimatu a ekosystémech, aby byla zajištěna bezpečná, činná a ekologická přeprava jednotlivců i společností.

Historie a struktura organizace[editovat | editovat zdroj]

NOAA byla vytvořena 3. října 1970 poté co Richard Nixon navrhl vytvoření nového odboru ministerstva, které by sloužilo národním zájmům: „…v lepší ochraně lidských životů a majetku před přírodními hazardy… k lepšímu porozumění životnímu prostředí… ve výzkumu a rozvoji vedoucímu k inteligentnímu využití našich mořských zdrojů…“

NOAA vznikla spojením tří již existujících agentur, které patřily k nejstarším agenturám Federální vlády. Byly to: United States Coast and Geodetic Survey vytvořená roku 1807, Weather Bureau vytvořená roku 1870 a Bureau of Commercial Fisheries vytvořená 1871. NOAA byla začleněna Reorganizačním plánem číslo 4 z roku 1970 do Ministerstva obchodu Spojených států amerických. Na úkolech NOAA pracuje jejích šest složek (kromě toho NOAA pracuje na dalších úkolech ve speciálně vyčleněných programových složkách):

Dále je ve službách NOAA nejmenší uniformovaný sbor Spojených států – NOAA Corps, což je uniformovaný neozbrojený sbor, který se podobně jako jiné uniformované složky řídí vojenskými zákony. Lidé z této složky slouží na lodích a letadlech, ale slouží i na jiných postech agentury.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]