Netopýr ušatý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxNetopýr ušatý
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádletouni (Chiroptera)
Čeleďnetopýrovití (Vespertilionidae)
RodPlecotus
Binomické jméno
Plecotus auritus
Carl Linné, 1758
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Netopýr ušatý (Plecotus auritus) je savec přizpůsobený letu a jeden z druhů netopýra, kterých v České republice ubývá.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Obývá severní oblast Eurasie, od Anglie a Francie až po Koreu a Japonsko. Jeho charakteristickým znakem jsou výrazné ušní boltce. Je velice podobný netopýru dlouhouchému (Plecotus austriacus), s kterým byl jednu dobu považován za jeden druh a s kterým je i dodnes často zaměňován.

Svrchní část těla je hnědá, na bílých bocích mívá obvykle žlutavé a černé skvrny, tragus je světlý, palec křídla je větší než 6 mm. Dosahují hmotnosti 5–11 g, délky těla 41–52 mm, ocasu 37–55 mm a předloktí 36–42 mm.[2] Největší charakteristikou jsou však jeho velké ušní boltce, které dosahují 31–41 mm a které rod Plecotus spolehlivě odlišují od ostatních netopýrů.[2] . Dožívá se 12 let.

Způsob života[editovat | editovat zdroj]

Zimování[editovat | editovat zdroj]

Přes zimu upadají do zimního spánku, při kterém mají uši složené pod křídly a jdou vidět pouze tragy. Je zavěšen za čtyři drápky zadních končetin hlavou dolů s létající blánou přiloženou k tělu. Zimuje nejčastěji v jeskyních, dutých stromech a na půdách.

Zvuky[editovat | editovat zdroj]

Netopýr ušatý vydává sice echolokační signály, ale jsou velice tiché, nejčastěji při 50 nebo 35 kHz,[2] rychle za sebou (20/s); běžnou technikou nejde od sebe rozlišit netopýra ušatého a dlouhouchého.[2]

Úkryt[editovat | editovat zdroj]

Tento druh se spíše jeví jako typický obyvatel jeskyní, ale často hřaduje také na stromech, zejména v nížinách a pahorkatinách, vyhýbá se městům. Žijí v letních koloniích čítající 5–30 samic ve štěrbovitých úkrytech na půdách.[2]

Získávání potravy[editovat | editovat zdroj]

Loví převážně v lese, často i ve dne a to většinou můry a jiné noční motýly, housenky, škvory, dvoukřídlé nebo pavouky. Tím pomáhá udržovat rovnováhu v přírodě. Při lovu využívají svůj dobře vyvinutý sluch. Není dobrý letec, létá nízko a pomalu[3] (15 km/h[4]). Netopýr vydává různé zvuky, které se odrážejí od okolních předmětů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Brown long-eared bat na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. a b c d e GAISLER, Jiří; DUNGEL, Jan. Atlas savců České a Slovenské republiky. 1. vyd. Praha: Academia, 2002. ISBN 80-200-1026-2. S. 44. 
  3. HANZÁK, Jan. Naši savci. Praha: Albatros, 1970. Kapitola Netopýr ušatý, s. 95. 
  4. BRYL, Marek; MATYÁŠTÍK, Tomáš. Rychlost savců - Savci, internetová encyklopedie [online]. Univerzita Palackého, upol.cz, 1998-2005. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]