Nedodržený slib

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nedodržený slib
Původní názevNedodržaný sľub
Země původuSlovenskoSlovensko Slovensko
ČeskoČesko Česko
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykslovenština
Délka129 minut
Žánryhistorický, drama
ScénářJan Novák
RežieJiří Chlumský
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleSamuel Spišák
Ondřej Vetchý
Ľuba Paulovič
Marián Slovák
ProdukcePeter Palka
HudbaMichal Novinski
KameraJán Ďuriš
StřihVassilis Skalenakis
Výroba a distribuce
Premiéra30. dubna 2009 Slovensko
4. června 2009 Česko
DistribuceGentafilm
Nedodržený slib na FPČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nedodržený slib je slovenský film z roku 2009 z období druhé světové války natočený v české a americké koprodukci. Podle skutečných událostí zobrazuje osudy židovského chlapce Martina Friedmanna, který se vyhne transportům do vyhlazovacích táborů a podaří se mu na různých místech válku přečkat.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Film získal hlavní cenu v kategorii hraný film na Los Angeles Jewish Film Festival.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Děj se odehrává průběžně v různých letech druhé světové války.

Martin Friedmann dospívá v početné židovské rodině v Bánovcích nad Bebravou, do jeho života však zasáhne vznik Slovenského státu, druhá světová válka a následná perzekuce Židů. Motivován dopisem kamaráda odchází dobrovolně do pracovního tábora v Seredi, tam poté unikne transportu díky svému umění hrát fotbal. Během práce na trhání morušového listí tajně odbíhá do Bánovců, aby zjistil, že ostatní členové rodiny skončili v transportech.

Poté dostává těžký zápal plic, táborový lékař ho ale zachrání a pošle do plicního sanatoria. Od té doby musí zapírat své židovství. Aby se nemusel po propuštění vrátit do tábora, pracuje jako dělník v klášteře.

S blížícím se koncem války opouští klášter, kontaktuje v Popradu odboj a pod jménem Martin Petrášek se přidává k partyzánům, i tam se ale setkává s projevy antisemitismu. Aktivně se zapojí do Slovenského národního povstání, během něhož působí ve Zvolenu. Po porážce povstání se s ostatními partyzány uchyluje zpátky do hor, kde bojují a podaří se jim vydržet až do konce války.

V závěru se Martin vrací do svého rodného domu, kde nachází už jen vzpomínky a rodinné pozůstalosti. V závěrečné scéně stojí Martin Petrášek v současnosti před bratislavským hradem.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]