Nagatinskaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nagatinskaja
Nagatinskaja
Nagatinskaja
StátRusko a Sovětský svaz
MěstoMoskva
Vznik8. listopadu 1983
Linky Serpuchovsko-Timirjazevskaja
Přestup na stanici Věrchnije Kotly
Technické informace
Typ stanicetrojlodní, sloupová, mělce založená
Počet nástupišť1
Hloubka pod povrchem13.5 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nagatinskaja (rusky Нагатинская) je stanice moskevského metra, ze které lze přestoupit na stanici Věrchnije Kotly na Moskevském centrálním okruhu.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Nagatinskaja je podzemní, hloubená, mělce založená (13,5 m hluboko) pilířová stanice s ostrovním nástupištěm, součást úseku Serpuchovsko-Timirjazevské linky otevřeného 8. listopadu 1983 (je to tedy jedna z nejstarších stanic na lince). Její projektový název je Nižnije Kotly. Denně Nagatinskou využije okolo 45 000 cestujících.

Prostor nástupiště podpírají 6,5 m od sebe vzdálené dvě řady celkem 26 sloupů obložených bílým mramorem. Na stěnách za nástupištěm je pak druhů mramoru použitých více, uspořádaných do dlouhé florentinské mozaiky s tématem dávné historie města; konkrétně chrámů, dřevěných domů a prvních staveb Kremlu. Podlahu tvoří šedé žulové desky, jednotné barvy. Výstup je jeden vede do podpovrchového vestibulu k ulici Varšavskoje šosse a železniční stanici Nižnije Kotly.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Altufjevo Metro v MoskvěSerpuchovsko-Timirjazevskaja směr Bulvar Dmitrija Donskogo
Tulskaja Nagatinskaja Nagornaja
AltufjevoBibirjevoOtradnojeVladykino Petrovsko-Razumovskaja Timirjazevskaja DmitrovskajaSavjolovskaja Mendělejevskaja Cvětnoj Bulvar Čechovskaja Borovickaja PoljankaSerpuchovskaja Tulskaja Nagatinskaja NagornajaNachimovskij prospektSevastopolskaja ČertanovskajaJužnajaPražskajaUlica Akademika JangeljaAnninoBulvar Dmitrija Donskogo