Město andělů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Město andělů
Základní informace
Původní názevCity of Angels
Země původuUSA USA
Jazykangličtina
Délka114 minut (rozšířená 153 minut)
Žánryromantický film
fantasy film
filmové drama
PředlohaNebe nad Berlínem
ScénářDana Stevens
RežieBrad Silberling
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleNicolas Cage
Meg Ryanová
Andre Braugher
Dennis Franz
ProdukceCharles Roven
Dawn Steel
HudbaGabriel Yared
KameraJohn Seale
StřihLynzee Klingman
Výroba a distribuce
Premiéra10. dubna 1998
Produkční společnostiRegency Enterprises
Atlas Entertainment
DistribuceWarner Bros.
Netflix
Tržby198.7 milionů dolarů
Město andělů na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Město andělů (v anglickém originále City of Angels) je romantické drama USA z roku 1998 režiséra Brada Silberlinga. V hlavní roli se objevil Nicolas Cage jako anděl Seth a Meg Ryanová jako doktorka Maggie Rice. Film je remake německého snímku Nebe nad Berlínem z roku 1987.

Děj filmu[editovat | editovat zdroj]

Anděla Setha (Nicolas Cage), který doprovází zemřelé do dalšího života, při čekání na úmrtí muže, kterého operuje doktorka Maggie Rice (Meg Ryanová), zaujme doktorčina snaha o záchranu pacientova života a smutek při jejím neúspěchu. Přestože je Seth pro smrtelníky neviditelný, v jednu chvíli se zdá, že Maggie se na Setha dívala. Při příštím setkání se Seth rozhodne doktorce zjevit.

Vzájemné přátelství přerůstá do přitažlivosti, přesto je však Maggie již ve vztahu se svým kolegou z nemocnice, Jordanem Ferrisem (Colm Feore). Seth se poté setká s Nathanielem Messingerem (Dennis Franz), jedním z pacientů Maggie, který vycítí jeho přítomnost v pokoji. Nathaniel mu prozradí, že býval také andělem, ale rozhodl se stát se člověkem tzv. „pádem“, skokem z velké výšky. Seth začne zvažovat využití této možnosti, tak aby mohl plně fyzicky a emocionálně prožít vztah s Maggie.

Maggie, která si všimne, že Seth je nezranitelný, požaduje po něm vysvětlení. Tvrzení, že je andělem, však není schopna přijmout a pošle jej pryč. V pozdějším rozhovoru s Nathanielem, který postupně odhaluje svůj andělský původ, se Maggie dozvídá, že existuje možnost stát se člověkem. Seth se rozhodne tento krok udělat skrze symbolické gesto skoku z vrcholu mrakodrapu. Mezitím Maggie Jordan požádá o ruku.

Ihned po probuzení začne Seth vnímat pocity a vjemy, které do této doby neznal, včetně fyzického zranění a bolesti. Bývalý anděl vyrazí do nemocnice za Maggie, kde se však dozví, že si vzala dovolenou a odjela do hor na chatu. Seth se tam vydá, po cestě jej však potká několik nepříjemností – je okraden o boty, bez peněz neměl na autobus a v dešti promokl. Poté, co se na chatu dostane, Maggie ihned pozná, že se vzdal svého způsobu života a stal se člověkem.

Druhý den ráno jede Maggie na kole do místního obchodu. Po cestě zpátky jede plná štěstí se zavřenýma očima a rozpaženýma rukama. Proti ní se však objeví kamion, s nímž už nemůže odvrátit střet. Seth vycítí, že Maggie je v potížích, a běží jí na pomoc. Když dorazí, Maggie mu říká, že vidí anděla, který ji přišel doprovodit. Přestože ji Seth prosí, aby se dívala na něj, Maggie odpoví, že se nebojí.

Truchlícího a samotného Setha navštíví Cassiel (Andre Braugher), přítel z doby, kdy byl andělem. Seth se ptá, zdali byl potrestán za odchod z nebe, Cassiel jej ujišťuje, že ne, a řekne, že lidé umírají, a tak jednou umře i Seth. Cassiel se zeptá, zdali by to udělal, i kdyby věděl, že se to stane, na což Seth odpovídá: „Vždy bych dal přednost přivonení k jejím vlasům, jedinému polibku od ní, doteku její dlaně, před věčným životem bez ní.“

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Nicolas Cage anděl Seth
Meg Ryanová doktorka Meggie Rice
Andre Braugher Cassiel
Colm Feore Jordan Ferris
Dennis Franz Nathaniel Messinger
Robin Bartlett Anne
Joanna Merlin Teresa Messinger
Sarah Dampf Susan

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku City of Angels (film) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]