Myslivna (Novohradské hory)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Myslivna
Cesta bučinou na vrchol
Cesta bučinou na vrchol

Vrchol1040 m n. m.
Prominence123 m ↓ u Pohoří na Šumavě
Izolace4,3 km → Tischberg[1]
SeznamyTisícovky v Česku #293
Ultratisícovky #80
Hory Novohradských hor #2
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříNovohradské hory / Pohořská hornatina / Žofínská hornatina
Souřadnice
Myslivna
Myslivna
Horninagranodiorit
PovodíLužnice, Malše
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Myslivna je výrazná hora v Novohradských horách, vysoká 1040[2] m n. m., druhá nejvyšší v české části pohoří. Nachází se 5 km jihovýchodně od Pohorské Vsi, 3 km severo-severozápadně od Pohoří na Šumavě a 2,5 km západně od česko-rakouské hranice.

Stavby na vrcholu[editovat | editovat zdroj]

V 60. letech 20. století stála na vrcholu Myslivny vidová hláska PVOS s až pětičlennou posádkou. Na začátku 70. let po zrušení systému Elektrické zařízení k ochraně hranice a vybudování SIS (signální stěny) byla hláska přemístěna k Pohoří na Šumavě. Po hlásce na Myslivně zůstala budova (lesní chata), která je majetkem Lesů ČR. V roce 2009 Astronomický ústav Akademie věd představil záměr vybudovat na Myslivně observatoř pro zkoumání asteroidů nebezpečných pro Zemi.[3] Tento záměr byl již v březnu 2009 jednomyslně odsouhlasen zastupitelstvem Pohorské Vsi a observatoř měla být postavena přibližně v roce 2013,[4] což se však nestalo.

Přírodní památka[editovat | editovat zdroj]

Na severozápadním svahu se rozkládá přírodní památka Myslivna. Předmětem ochrany jsou relativně přirozené porosty květnatých, horských acidofilních smrkových a suťových klenových bučin s charakteristickým floristickým složením a druhově početnou avifaunou.

Pohořský rybník na úpatí Myslivny

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Na Myslivnu nevede žádná značená cesta a přístup je proto orientačně náročnější. Jednou z možností je jít od hráze Pohořského rybníka po lesní silnici, která vede nejprve na východ a po zhruba 1,5 km se stočí na sever. Po dalších 1,5 km z ní odbočuje doleva další cesta, která po necelém kilometru končí u hájovny na vrcholu.

Vedlejší vrchol[editovat | editovat zdroj]

Jihovýchodně od vrcholu vybíhá z Myslivny poměrně výrazný hřbet s několika osamocenými skalisky a balvany. Jde o vedlejší vrchol, pojmenovaný autory projektu Tisícovky Čech, Moravy a Slezska Myslivna - JV vrchol (1029[2] m, souřadnice 48°37′42″ s. š., 14°41′15″ v. d.). Ani na něj nevede značená cesta, je přístupný jen průsekem od vrcholu Myslivny, od něhož ho dělí necelých 600 metrů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Prominence a izolace ultratisícovek šumavské soustavy na Ultratisicovky.cz
  2. a b Základní mapa ČR 1 : 10 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2022-02-06]. Dostupné online. 
  3. Observatoř v Novohradských horách má Zemi chránit před asteroidy. iDnes.cz [online]. Dostupné online. 
  4. Na Myslivně bude observatoř. denik.cz [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]