Milan Harvalík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
PhDr. Milan Harvalík, Ph.D.
Narození16. srpna 1970 (53 let)
Národnostčeská
Alma materFilozofická fakulta Univerzity Karlovy
Povolánílingvista
ZaměstnavatelJazykovedný ústav Ľ. Štúra Slovenskej akadémie vied
Znám jakolingvista (onomastik)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Milan Harvalík (* 16. srpna 1970) je český jazykovědec zaměřený na onomastiku.[1] Působil v Ústavu pro jazyk český Akademie věd České republiky na pozici vedoucího Oddělení onomastiky.[2] Vedle toho býval též členem rady tohoto ústavu.[3]

Studia[editovat | editovat zdroj]

Harvalík vystudoval v magisterském studiu na Filozofické fakultě Karlovy univerzity neučitelské obory český jazyk a literatura a ruský jazyk a literatura. Promoval v roce 1994. Následně dálkově pokračoval v doktorandském studiu na téže fakultě, kdy se zabýval českým jazykem se specializací na onomastiku a dialektologii. Studia dokončil v roce 2001 ziskem akademického titulu Ph.D.rok později získal na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy akademický titul doktora filozofie.[1]

Pracovní a odborné působení[editovat | editovat zdroj]

V letech 1990 - 2016 působil v Ústavu pro jazyk český AV ČR. Nejprve jako pomocná vědecká síla, následně coby pracovník onomastického oddělení a od roku 2006 jako jeho vedoucí. Současně s tím byl od roku 1994 činný též v Ústavu českého jazyka a teorie komunikace na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, kde vedl semináře z toponomastiky a antroponomastiky a také diplomové práce v tomto oboru. V letech 2005 - 2019 byl školitelem doktorského studia pro obor Český jazyk v rámci studijního programu Filologie na této fakultě.[1] Poté, co mu nebyl v roce 2016 prodloužen pracovní poměr v Ústavu pro jazyk český, nastoupil v Jazykovedném ústavu Ľ. Štúra Slovenskej akadémie vied.

Je řešitelem či spoluřešitelem několika grantů v oblasti onomastiky a dále členem několika odborných institucí v České republice i v zahraničí. Působí také v redakčních radách českých (kupříkladu Acta onomastica) i zahraničních odborných časopisů zaměřených na onomastiku. Pořádal též vědeckou konferenci o onomastice v Praze a podílel se na pořádání konferencí v zahraničí (Banská Bystrica, Uppsala, Zadar a Pisa).[1]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

V roce 2004 získal prémii Otto Wichterleho pro mladé vědecké pracovníky Akademie věd České republiky.[1]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • HARVALÍK, Milan. Synchronní a diachronní aspekty české onymie. Praha: Academia, 2004. 
  • HARVALÍK, Milan. Słowiańska onomastyka. Warszawa - Kraków: Towarzystwo Naukowe Warszawskie, 2002. Kapitola Stav onomastiky, s. 97–100. (polsky) 
  • HARVALÍK, Milan. Namenarten und ihre Erforschung. Ein Lehrbuch für das Studium der Onomastik. Hamburg: Baar-Verlag, 2004. Kapitola Hofnamen, s. 415–425. (německy) 
  • HARVALÍK, Milan, a kolektiv. Index českých exonym. Standardizované podoby, varianty. Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2006. 

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e PhDr. Milan Harvalík, Ph.D. [online]. Praha: Ústav pro jazyk český Akademie věd České republiky [cit. 2011-10-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-06-05. 
  2. Oddělení onomastiky: Charakteristika oddělení [online]. Praha: Ústav pro jazyk český Akademie věd České republiky [cit. 2011-10-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-07-11. 
  3. Rada Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i. [online]. Praha: Ústav pro jazyk český Akademie věd České republiky [cit. 2011-10-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-03-10. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]