Mikuláš Konáč z Hodiškova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mikuláš Konáč z Hodiškova
Narození1480
Hodíškov
Úmrtí3. dubna 1546 (ve věku 65–66 let)
Praha
PseudonymFinitor
Povolánípřekladatel, spisovatel a vydavatel
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Mikuláš Konáč z Hodiškova (také z Hodíškova, z Hodíšťkova, Konáček, Finitor; 14803. dubna 1546) byl český spisovatel a tiskař. Byl soudním písařem a úředníkem v Praze, později založil tiskárnu a získal i šlechtický titul. Vydal mnoho domácích i zahraničních textů, z nichž mnoho z nich sám přeložil (z řečtiny, latiny, italštiny, němčiny). Vydal také vlastní zpracování tehdejší oblíbené látky pod názvem Paňčatantra (Pravidlo lidského života, jinak podobenstvie starých mudrcuo). Napsal také původní alegorii Kniha o hořekování a naříkání Spravedlivosti, královny a paní všech ctností, a několik dalších spisků. Svou překladatelskou, tiskařskou i autorskou činností se velmi zasloužil o český humanismus.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Mikuláš Konáč z Hodiškova přeložil z němčiny školskou hru Judit, která společně s Hrou pěknejch připovídek (napsanou na základě Boccacciovy novely) vyšla posmrtně tiskem roku 1547. Hra Judit představuje první pokus o školskou hru v češtině. Mikuláš Konáč z Hodiškova tak otevřel linii českého světského humanistického dramatu.

V roce 1511 vydal veršované Rozmlúvánie o vieře propagující náboženskou toleranci.[1]

Tiskárna[editovat | editovat zdroj]

V roce 1507 založil tiskárnu s Janem Wolfem (se společníkem tiskl snad do roku 1511) někde u kostela Panny Marie Na louži, po roce 1520 sídlil U bílého (modrého) lva na Starém Městě, s činností končí roku 1528. Uvažuje se o převzetí typů v prvních letech od tzv. Benedy (tiskaře Kornady), později snad převzal (po roce 1514) typy od Mikuláše Štětiny zv. Bakalář. Jako tiskař se prezentoval signetem (zejména na tiscích po roce 1520) s dvěma zkříženým tiskařskými tampony.

Z jeho produkce pochází na 40 tisků. Z doby spolupráce s Wolfem například vytiskl Czeska kronyka (1510, přeložení české historie od Aenea Silvia Piccolominia), tiskem vydal Svatováclavskou smlouvu a několik dalších sněmovních tisků.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MOLNÁR, Amedeo. Slovem obnovená. Čtení o reformaci. Praha: Kalich, 1977. S. 128. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Lexikon české literatury 2/II. K–L.
  • KOPECKÝ, Milan. Literární dílo Mikuláše Konáče z Hodiškova. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1962.
  • FERNÁNDEZ Couceiro, Eduardo. Český utrakvistický humanismus v literárním díle Mikuláše Konáče z Hodiškova. Vyd. 1. Praha : Togga, 2011. 96 s. ISBN 978-80-87258-64-4.
  • VOIT, Petr. Mikuláš Konáč z Hodíškova: inspirace k úvahám o humanismu. In: Česká literatura. 2015, roč. 63, č. 1, s. 3-39. ISSN 0009-0468. Digitální kopie textu dostupná také z archivu E-LIS: http://eprints.rclis.org/24894/.
  • TOBOLKA, Z. V. Český knihtiskař Mikuláš Konáč z Hodiškova. V Praze : Čsl. kompas, 1927.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]