Metro v Jerevanu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Metro v Jerevanu
Základní informace
StátArménieArménie Arménie
MěstoJerevan
Délka sítě13,4 km
Počet linek1
Počet stanic10
Datum otevření1981
Mapa sítě
Mapa
Externí odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jerevanské metro, od roku 1999 nesoucí oficiální název Jerevanské metro Karena Demirčjana, arménsky Կարեն Դեմիրճյանի անվան Երեւանի մետրոպոլիտեն, je systém podzemní dráhy v arménském hlavním městě Jerevan.

Metro má jednu trasu o délce 13,4 kilometru, na níž se nachází deset stanic. Jeho výstavba začala roku 1972 a otevřeno bylo v roce 1981, jakožto osmé metro v SSSR (tehdy mělo čtyři stanice a 7,6 kilometru). V té době byla Arménie součástí Sovětského svazu, a tak bylo metro vystavěno dle tradičního sovětského modelu – s velmi hluboko položenými stanicemi (20-70 metrů). Stanice byly bohatě vyzdobeny, zejména arménskými národními motivy. Metro si získalo velkou oblibu a důvěru cestujících zejména po roce 1988, kdy odolalo velkému zemětřesení, jež Arménii toho roku postihlo; fungovalo již druhý den po zemětřesení.

Od roku 1999 nese metro jméno arménského politika Karena Demirčjana, který byl toho roku zastřelen spolu s několika dalšími politiky při teroristickém útoku v arménském parlamentu (byl tehdy jeho předsedou). Krom toho, že byl Demirčjan spolu se zastřeleným premiérem Vazgenem Sarkisjanem prohlášen po atentátu za národního hrdinu, Demirčjan se v 80. letech podílel (jako první tajemník Komunistické strany Arménie) i na prosazování výstavby metra, přesněji na změně projektu z podzemní tramvaje právě na metro.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Yerevan Metro na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]