Merapi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Merapi
Merapi v roce 2005.
Merapi

Vrchol2 968 m n. m.
Prominence1 356 m
Poloha
SvětadílAsie
StátIndonésieIndonésie Indonésie
Souřadnice
Merapi
Merapi
Prvovýstup1853Thomas J. Dryer
Typstratovulkán
Erupce(stále činná) 2023
Horninaandezit, latit, čedič
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Merapi (indon. Gunung MerapiOhňová hora) je aktivní stratovulkán, nacházející se v centrální části indonéského ostrova Jáva. Sopka patří mezi nejaktivnější vulkány země a pro své úpatí, kde žijí tisíce obyvatel, představuje značnou hrozbu. Její vulkanismus doprovází nebezpečné jevy (pyroklastické proudy), jenž si v minulosti vyžádaly tisíce obětí. V blízkosti hory se rovněž nachází město Yogyakarta, čítající více než 400 tisíc obyvatel. Z těchto důvodů je zapsána do seznamu Decade Volcanoes, podobně jako dalších patnáct světových sopek. [1][2]

Historie erupcí[editovat | editovat zdroj]

V roce 1006 byla velká erupce příčinou úpadku království Mataram a následné expanze islámu do oblasti. Od roku 1548 bylo zaznamenáno přibližně 60 erupcí, některé i s oběťmi na životech. Katastrofická erupce se odehrála v roce 1930, kdy měla za následek 1 300 lidských obětí. V roce 1994, kdy došlo ke kolapsu lávového dómu vyprodukovala sopka pyroklastické proudy, které prošly vzdálenost několika kilometrů a vyžádaly si 43 obětí na životech. V současné době (březen 2023) zůstává Merapi stále činná.

Sopečná aktivita[editovat | editovat zdroj]

Merapi je jedna z nejmladších sopek Jávy. Její aktivita, jakož i aktivita ostatních sopek na Jávě je zapříčiněna subdukcí australské desky pod sundskou. Stratigrafické záznamy odhalily, že erupce v oblasti Merapi započaly před 400 000 lety a až do roku 10 000 před naším letopočtem šlo převážně o efuzívní výlevy bazaltových láv. Později se začala charakteristika erupcí měnit, až po dnešní explozivní erupce andezitů, s tvorbou dómů. Jejich kolapsy způsobují vznik častých pyroklastických proudů.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Merapi na slovenské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]