Maya (software)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Autodesk Maya
VývojářAutodesk
První vydáníúnor 1998
Aktuální verze2023 (25.3.2022)
Operační systémMac OS X, Microsoft Windows, Linux
Vyvíjeno vC++ a Python
Typ softwaru3D grafický software
Licenceproprietární
WebOficiální web Maya
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Autodesk Maya, zkráceně Maya je profesionální program pro tvorbu 3D grafiky, původně vyvíjený firmou Alias Systems a nyní vlastněný a vyvíjený společností Autodesk. Často bývá používán ve filmu, v reklamním a v televizním průmyslu pro vytváření 3D efektů, ale slouží i k tvorbě počítačových her a VR scén.

Základní informace[editovat | editovat zdroj]

Autodesk Maya je dostupná ve dvou základních verzích – Maya a Maya LT. Původně existovala verze Maya Unlimited a verze Maya PLE (Personal Learning Edition), určená pouze k nekomerčním účelům. Maya PLE byla zdarma, ale vyrenderované obrázky obsahují vodoznak. Pro Mayu existuje řada efektových modulů a pluginů doplňujících další funkce – Fluids, nCloth, Hair, Fur, Live, nParticles nebo Paint Effects. Maya nabízí skriptovací jazyky MEL a Python. Maya 2022 je určena pro Windows 10, Mac OS X a Linux (64bit).

Historie programu[editovat | editovat zdroj]

V únoru 1998 byla uvedena na trh první verze Maya – Maya 1.0. V červnu téhož roku byla uvedena první verze pro operační systém Windows. V roce 2005 byla zakoupena společností Autodesk.

Použití Maya[editovat | editovat zdroj]

Ve filmovém průmyslu byla Maya poprvé ve velkém použita ve filmu Dinosaur (2000). Poté byla využívána např. pro efekty ve filmech The Lord of the Rings: The Two Towers, Spider-Man (2002), Ice Age nebo Star Wars: Episode II – Attack of the Clones či v ruském seriálu Máša a medvěd. V českých filmech byla Maya použita např. v Lichožroutech, Kozím příběhu nebo ve Čtyřlístku ve službách krále.

Maya v TV Nova[editovat | editovat zdroj]

Televize Nova v červnu roku 2000 použila program Maya na výrobu 3D identů v rámci projektu „Tváře Novy“. Byly vyrobeny znělky pro tyto relace a jiné reklamní jingly:

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

1. března 2003 byla společnost Alias vyznamenána Academy of Motion Picture Arts and Sciences akademickou odměnou pro vědecký technologický přínos a za jejich vývoj tohoto mocného nástroje.

V roce 2005 ještě pod hlavičkou Alias|Wavefront, Jos Stam sdílel odměnu s Edwinem Catmullem a Tonym DeRosem za jejich vynález a aplikaci technologie subdivision surface.

8. února 2008 Duncan Brinsmead, Jos Stam, Julia Pakalns a Martin Werner získali odměnu za technologický přínos Maya Fluid Effects.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]