Malta (přehradní nádrž)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malta
Veslařský areál v době Světového poháru ve veslování v roce 2006
Veslařský areál v době Světového poháru ve veslování v roce 2006
Poloha
StátPolskoPolsko Polsko
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha64 ha
Délka2,2 km
Šířka0,46 km
Ostatní
Nadm. výška117 m
Přítok vodyCybina
Odtok vodyCybina
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Dno vypuštěného jezera v zimě 2004/2005, dobře viditelné je zde původní koryto řeky Cybiny

Jezero Malta, polsky Jezioro Maltańskie, je umělá vodní nádrž v Polsku na severovýchodním okraji města Poznaně, která vznikla přehrazením řeky Cybiny. Nádrž byla dobudována v roce 1952, stavět se zde začalo již během druhé světové války, kdy za okupace Němci začali přetvářet zdejší rybníky.

Nádrž je 2200 metrů dlouhá a 460 metrů široká, zabírá plochu 0,67 kilometru čtverečního (67 hektarů), po obvodu měří 5,6 kilometru. Hloubka vody zde dosahuje od 3,1 metru do 5 metrů. Jde o největší umělou vodní plochu ve městě Poznani. Nádrž je využívána nejen jako rezervoár vody, ale slouží i pro sport, zábavu, rekreaci i rybolov.

Nachází se zde řada turistických, rekreačních, zábavních a kulturních atrakcí jako je umělý lyžařský svah, kluziště, nová poznaňská zoologická zahrada (Nowe Zoo w Poznaniu), poznaňská úzkorozchodná železnice (Kolejka Parkowa Maltanka), půjčovna jízdních kol a další. Každoročně se zde v létě koná pravidelný divadelní festival.

Kromě toho se zde nachází jedna z nejstarších veslařských drah v Evropě, která je využívána jak pro závody a trénink veslování tak i pro účely rychlostní kanoistiky.

V roce 1990, 2001 a 2010 se zde konalo mistrovství světa v rychlostní kanoistice a v roce 2009 pak i mistrovství světa ve veslování, pravidelně se zde konají i závody Světového poháru ve veslování.

Veslařské a kanoistické akce[editovat | editovat zdroj]

Knihy[editovat | editovat zdroj]

(polsky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

(polsky)