Malcolm IV.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malcolm IV.
Král Alby
Portrét
Malcolm IV.
Doba vlády24. května 11539. prosince 1165
Narození1141
Skotské království
Úmrtí9. prosince 1165
Jedburgh
PohřbenDunfermlinské opatství
PředchůdceDavid I.
NástupceVilém I.
Potomciunknown son (?)
RodDunkeldové
OtecJindřich, hrabě z Northumbrie
MatkaAda de Warenne
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Malcolm IV. (11419. prosince 1165), král Skotska (Alby), byl nejstarším synem Jindřicha, hraběte z Northumbrie, a jeho ženy Ady. Na skotský trůn nastoupil po svém dědovi Davidovi I. Byl oceňován pro náboženskou horlivost, rytířskost a válečné schopnosti. Po dobu kdy vládl se, však potýkal se zdravotními problémy a zemřel ve věku 24 let jako svobodný mládenec.

Jeho otec Jindřich zemřel náhle roku 1152 v Northumbrii. Tu jeho otec David připojil, po smrti Jindřicha I., ke Skotsku. Jindřichova smrt přinutila Davida jmenovat Malcolma svým nástupcem a jeho regentem určit Donnchada, správce Fife.

David zemřel 23. května 1153 a Malcolm byl ve věku dvanácti let korunován 27. května ve Scone. Korunovace se konala ještě před Davidovým pohřbem, protože o trůn se ucházeli i jiní. Prvním vojenským střetem jeho vlády v listopadu 1153 bylo odražení útoku od jeho souseda Somerleda of Argylla. Ten byl brzy zaměstnán sporem s Olafsonem z Manu a tak vůči Malcolmovi neuspěl.

Malcolm byl králem Skotska, ale také zdědil hrabství Northumbrie. Tu věnoval svému bratrovi Vilémovi, zatímco pro sebe si ponechal Cumbrii. Jako majitel panství v Anglii byl povinen slíbit věrnost anglickému králi, což plánoval udělat roku 1157 v Chesteru. Jindřich II. s tím odmítl souhlasit a místo Northumbrie skotskému králi věnoval hrabství Huntingdon.

Malcolm se k Jindřichovi připojil při jeho tažení do Francie roku 1159. Po svém návratu do země roku 1160 musel vzdorovat vzpouře několika šlechticů, kterou při tažení na sever do Galloway potlačil.

V době před slibem věrnosti Jindřichovi v červenci 1163 Malcolm v Doncasteru onemocněl. Poté, co potlačil vzpouru a urovnal vztahy s Jindřichem, byl jeho jediným soupeřem Somerled. Ten roku 1164 v čele velké armády zaútočil na Glasgow. Při jeho obléhání Somerled i jeho syn padli. Malcolm zemřel 9. prosince 1165 v Jedburghu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Malcolm IV of Scotland na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]