Li Č’

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Li Č’
Jiná jménaLi Čuo-wu
Narození23. listopadu 1527
Ťin-ťiang, Fu-ťien
Úmrtí6. května 1602
Příčina úmrtísebevražda
Zeměříše Ming
Vzděláníťü-žen (1552)
Znám jakofilozof a spisovatel
OvlivněnýWang Jang-ming
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Li Č’ je čínské jméno, v němž Li je příjmení.

Li Č’ (čínsky pchin-jinem Lǐ Zhì, znaky zjednodušené 李贽, tradiční 李贄; 23. listopadu 15276. května 1602) byl čínský filozof, historik a spisovatel pozdní mingské Číny.

Jména[editovat | editovat zdroj]

Li Č’ používal zdvořilostní jméno Čuo-wu (čínsky pchin-jinem Zhuówú, znaky 卓吾).

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Ťin-ťiangu v provincii Fu-ťien, roku 1552 složil provinční, ale nikoliv už metropolitní zkoušky a získal proto pouze nevýznamné úřednické místo; státní službu opustil roku 1580 z postu prefekta v Jün-nanu.[1]

Jeho filozofie je variantou neokonfucianismu, byl populární a mnohdy kontroverzní.[1] Silně jej ovlivnila filozofie Wang Jang-minga v podání tchajčouské školy. Učil mravnímu relativismu podle kterého by se každý člověk měl řídit vlastními představami o dobru či zlu, v kontrastu s převládající čínskou filozofickou tradicí kladoucí důraz na potřebu harmonie celku a z toho plynoucí nutnosti přizpůsobení jednotlivce okolí. Popíral, že by ženy stály níže než muži. Nakonec byl obviněn ze šíření „nebezpečných idejí“ a spolu s dalšími obviněnými uvězněn.[1] Ve vězení roku 1602 spáchal sebevraždu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Li Zhi na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c BECK, Sanderson. Ming Empire 1368-1644 [online]. [cit. 2010-05-16]. Kapitola Wang Yangming and Ming Confucians. Dostupné online. (anglicky)