Let Aloha Airlines 243

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Let Aloha Airlines 243
Detail zničeného trupu
Detail zničeného trupu
Nehoda
Datum28. dubna 1988
Hlavní příčinaExplozívní dekomprese způsobená únavou materiálu a chybou údržby
MístoKahului, Havaj
Počátek letuLetiště Hilo
Cíl letuLetiště Honolulu
Letoun
ModelBoeing 737-297
DopravceAloha Airlines
RegistraceN73711
Následky
Cestující89
Posádka6
Zraněných65
Mrtvých1

Let Aloha Airlines 243 byl pravidelný spoj havajských aerolinek Aloha Airlines, létající z Hilo do Honolulu. 28. dubna 1988 došlo u Boeingu 737-297 (reg. N73711, přezdívka Queen Liliuokalani), který na něm létal, k explozívní dekompresi doprovázené dezintegrací stěn a stropu trupu za pilotní kabinou. Posádka nouzově přistála na 43 km vzdáleném letišti Kahului na ostrově Maui.

Během nehody zahynula vrchní letuška Lansingová, která byla během dekomprese vymrštěna z letounu, a osm osob utrpělo těžká zranění při explozi či po ní v důsledku zásahu létajícími předměty. Dalších 57 osob utrpělo zranění lehká. Vyšetřování určilo za příčinu havárie kombinaci koroze a únavy materiálu a selhání údržby, která nebyla schopna riziko při kontrolách odhalit. Nehoda vyvolala zásadní změny v pravidlech údržby a kontroly opotřebení letadel.

Kapitán Schornstheimer a první důstojnice Thompkinsová obdrželi v roce 1989 od IFALPY Polaris Award. Podle havárie byl natočen film Zázračné přistání a jeden z dílů dokumentárního seriálu Letecké katastrofy.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]