Leica M Monochrom

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Elliott Erwitt podepisuje svou knihu, objektiv 50 mm, ISO 320

Leica M Monochrom je digitální fotoaparát ze série dálkoměrných aparátů společnosti Leica Camera AG řady M vybavený monochromatickým obrazovým senzorem. Fotoaparát byl na trh uveden 10. května 2012 a je prvním full-frame digitálním černobílým aparátem.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Leica uvádí, že aparát poskytuje 100% ostřejší obraz než monochromatické snímky pořízené fotoaparátem s barevným senzorem (při srovnatelném počtu megapixelů).[2] Aparát je schopen měnit zachycený obraz třemi tónovacími efekty (tzv. sépie, studená a selenium).[2]

Dosažení ostrosti je vzhledem k absenci barevného filtru (color filter array, CFA, například Bayerova maska), čímž se zabrání procesu zvanému demosaicing tím, že čip zachytí skutečnou hodnotu jasu každé fotocitlivé buňky.[2] Odstranění barevného filtru také znamená, že se nefiltruje příchozí světlo, takže senzor je na světlo mnohem citlivější. To vysvětluje také vysoké přirozené ISO 320.

Fotografové[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Leica announces M-Monochrom black-and-white 18MP rangefinder [online]. dpreview, May 10, 2012 [cit. 2012-05-16]. Dostupné online. 
  2. a b c Leica M MONOCHROM [online]. leica-camera.com, May 10, 2012 [cit. 2012-05-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-05-14. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]