Lano

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o předmětu sloužícím k zavěšování, vlečení, napínání a vypínání. Další významy jsou uvedeny na stránce Lano (rozcestník).
Lano

Lano je silný, pevný a dlouhý svazek vytvořený stočením (spletením) konopných nebo kovových pramenů, sloužící k vázání, tažení ap. Lano je upleteno z mnoha tenkých vláken vesměs kratší délky než je celková délka lana. Pevnost a vlastnosti lana jsou dány jak pevností jednotlivých vláken, tak jejich vzájemnou soudržností/adhezí.

Lano se používá od pravěku.[1]

Lano je předmět, který se používá v mnoha oborech lidské činnosti: slouží ke svazování předmětů, k zavěšování a zdvihání různých břemen, k zajišťování stability výškových staveb, k vlečení vozidel nebo k napínání sítí a řadě dalších činností.

Různé typy kovových resp. ocelových lan se používají v průmyslu, dopravě, energetice, zemědělství, lesnictví, vojenství atd. apod. Speciální lana se užívají pro různé sportovní a rekreační činnosti. Velmi významná jsou také lana horolezecká.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Researchers discover how rope was made 40,000 years ago. phys.org [online]. 2016-07-23 [cit. 2022-01-19]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]