Labské údolí v Drážďanech

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Labské údolí v Drážďanech (vyřazeno v roce 2009)
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státNěmeckoNěmecko Německo
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumii, iii, iv, v
Odkaz1156 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení2004–2009 (neznámé zasedání)
V ohrožení2006–2009

Labské údolí v Drážďanech je bývalá památka světového dědictví UNESCO. Údolí je osmnáct kilometrů dlouhé a od 500 m do 3 km široké[1] a vine se přes Drážďany a v jejich blízkém okolí. Na území této kulturní krajiny se nachází četná historická sídla jako Loschwitz nebo Pillnitz.

Vyřazení ze seznamu[editovat | editovat zdroj]

Most, jehož výstavba vedla k vyřazení labského údolí ze seznamu světového dědictví UNESCO

Otázka přemostění Labe v místech chráněné kulturní krajiny se v Sasku diskutovala již delší dobu. Důvodem pro vybudování mostu v těchto místech bylo hlavně odlehčení dopravy ve vytíženém centru Drážďan.[2] Předložený plán mostu však odmítla organizace UNESCO s tím, že by most narušil siluetu města, kterou se podařilo obnovit i díky náročnému znovuvystavění kostela Frauenkirche,[3] který byl zničen během druhé světové války při bombardování Drážďan.

Roku 2005 proběhlo mezi obyvateli Drážďan referendum, ve kterém se 68 % obyvatel vyjádřilo pro stavbu mostu. Přednost rozhodnutí referenda před rozhodnutím UNESCO potvrdil i německý ústavní soud.[4] V roce 2006 byla památka přijata na seznam světového dědictví v ohrožení a hrozilo nebezpečí, že UNESCO vyškrtne památku ze seznamu světového dědictví úplně.

Když Výbor pro světové dědictví UNESCO v červnu 2007 rozhodl o zachování drážďanského údolí Labe na seznamu světového dědictví, zároveň vyzval německou stranu, aby předložila jiný, alternativní návrh na přemostění Labe, který by respektoval výjimečnost daného místa.[5] Organizací UNESCO navrhovaný tunel byl však Němci odmítnut s poukazem na vyšší náklady a ekologické škody při jeho ražení a v listopadu 2007 začali stavět most, podle nového plánu značně zeštíhlený.[6]

Výbor pro světové dědictví UNESCO proto v roce 2009 na zasedání ve španělské Seville rozhodl o vyřazení památky ze světového dědictví. Jedná se teprve o druhou památku, kterou tento osud postihl,[2][6] a vůbec první vyřazenou kulturní památku (předchozí vyškrtnutá památka byla přírodní, a to rezervace přímorožců arabských v Ománu).[7]

Pro vyškrtnutí památky hlasovalo 14 z 21 členů výboru, 5 přitom bylo proti a 2 hlasy nebyly platné.[7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dresden Elbe Valley (Germany), No 1156 [PDF]. ICOMOS [cit. 2009-12-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b UNESCO vyškrtlo Drážďany ze seznamu světového dědictví [online]. lidovky.cz [cit. 2009-12-14]. Dostupné online. 
  3. Labskému údolí v Drážďanech hrozí vyškrtnutí z památek UNESCO [online]. archiweb.cz [cit. 2009-12-14]. Dostupné online. 
  4. Drážďany se hádají s UNESCO o most [online]. tyden.cz [cit. 2009-12-14]. Dostupné online. 
  5. AMELAN, Roni. World Heritage Committee keeps Dresden on UNESCO World Heritage List but warns against bridge project [online]. World Heritage [cit. 2009-12-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. a b UNESCO vyškrtlo Drážďany ze seznamu [online]. ČT 24 [cit. 2009-12-15]. Dostupné online. 
  7. a b UNESCO vyškrtlo Drážďany ze seznamu světového dědictví [online]. ceskenoviny.cz [cit. 2009-12-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]