LEGO příběh

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
LEGO příběh
Původní názevThe Lego Movie
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
AustrálieAustrálie Austrálie
DánskoDánsko Dánsko
Jazykangličtina
Délka101 min
Žánryfilmová komedie
crossover
teenagerský film
dystopický film
akční film
fantasy film
animovaný film
dobrodružný film
rodinný film
live-action animated film
PředlohaLego
ScénářPhil Lord
Chris Miller
RežieChris Miller
Phil Lord
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleWill Ferrell
Jadon Sand
ProdukceDan Lin
Roy Lee
HudbaMark Mothersbaugh
KameraBarry Peterson
StřihChris McKay
David Burrows
Výroba a distribuce
Premiéra6. února 2014 (Dánsko a Maďarsko)
7. února 2014 (USA a Kanada)
20. února 2014 (Itálie)
… více na Wikidatech
Produkční společnostiVillage Roadshow Pictures
Animal Logic
The Lego Group
Vertigo Entertainment
RatPac-Dune Entertainment
Warner Bros. Animation
DistribuceWarner Bros. Pictures
InterCom
Netflix
Rozpočet60 mil. $
Tržby468,3 mil. $ (celosvětově)[1]
258 mil. $ (USA)[1]
OceněníNational Board of Review: Top Ten Films
Předchozí a následující díl
LEGO příběh 2
LEGO příběh na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

LEGO příběh (v anglickém originále The Lego Movie) je americká počítačově animovaná filmová komedie z roku 2014, oceněná jako film roku cenou BAFTA 2015. V roce 2019 bylo uvedeno pokračováni LEGO příběh 2.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Hlavní postava, dělník Emmet, se ve filmu má stát spásou LEGO světa poté, co náhodou najde Blokátor, který má zamezit použití Kráglu. Jedná se ve skutečnosti o uzávěr tuby sekundového lepidla. Záporná postava jménem Lord Byznys, ředitel firmy Octan ve městě Buigsburg, chce touto zbraní nastolit řád v celém LEGO světě a zamezit tak „mistrům stavitelům“ vytvářet stavby dle vlastní fantazie. Oním Kráglem se ukáže být částečně vypotřebovaná tuba vteřinového lepidla s názvem „KRAZY GLUE“, na které není několik písmen již čitelných a viditelnými zůstávají pouze písmena „KRA..GL.E“. Byznys chce lepidlem slepit kostičky, aby se už neproměňovaly a zůstaly nehybně ve své – podle jeho představ – dokonalosti. Hodlá k tomu využít Terénní aplikátor Kráglu obří silou (TAKOS, anglicky Tentacle Arm Kragle Outside Sprayer) a během vyhlášeného „Takos úterý“ ukončit existenci dosavadního světa.

Emmet se zdá být zcela průměrným pracovníkem bez špetky kreativity. Na Blokátor omylem narazí, když na demolici/stavbě zahlédne Hustěnku, jež po něm pátrá. Blokátor se mu nalepí na záda, a když se probere z bezvědomí, zjistí, že jej zadržel Byznysův poskok Zlý policajt. Hustěnka ho vysvobodí a odvede do jiné dimenze - Divokého západu. Tam vyhledají kouzelníka Vitruvia, který už očekává Výjimečného, jenž má podle legendy spasit LEGO svět. Zlý policajt je však najde a trojice před ním musí prchnout, zachrání je Hustěnčin přítel Batman, který je odveze do pohádkového Středozélandu, kde najdou mráček Bzumbzumland (angl. Cuckoo Land).

Tam je uvítá princezna Unikitty a svolají „mistry stavitele“ (jimi jsou mimo jiné Superman, Green Lantern, Robin Hood, madam Siréna, Gandalf, Netvor z močálů, kosmonaut z 80. let Benny, hvězdy NBA 2002 včetně Shaquille O'Neala, Wonder Woman, Zelený ninja, Milhouse, Hodný upír, Michelangelo, Michelangelo, Kleopatra, Brumbál, Kovovous, Abraham Lincoln a další). Sešlost se však zdá být zklamaná Emmetovým neumětelstvím bez plánu nebo nápadu. Navíc ho sem vystopoval Zlý polda, vtrhne do Bzumbzumlandu, všechno zničí a mnoho „mistrů stavitelů“ zajme. Byznys je pak zavře ve své Mozkomorně, kde již dlouho střádá „mistry stavitele“ a využívá jejich mozků pro svoje záměry. Emmet s Hustěnkou, Vitruviem, Batmanem, kosmonautem Bennym a princeznou Unikitty prchnou v ponorce, ta se však rozpadne, protože na její stavbě nespolupracovali. Policejní pozornosti uniknou schovaní v Emmetově dvoupatrovém gauči a vyloví je Kovovous se svojí pirátskou lodí.

Emmetovi dojde, že Byznyse přemůžou, jen když budou spolupracovat. Podaří se jim vniknout do Byznysovy věže až do blízkosti Kráglu, ale plán selže a všichni jsou dopadeni. Kouzelník Vitruvius ve své poslední vteřině vyjeví Emmetovi, že legendu o vyvoleném si vymyslel. Byznys zahodí Blokátor do jámy, chystá se použít Krágl a zalepit celé město lepidlem i s uvězněnými „mistry staviteli“ a poskokem Zlým poldou. Systém je však napojený na baterii, k níž připoutal Emmeta, a ten se vrhne sebevražedným skokem z věže, čímž odpojí energii a osvobodí všechny vězně. Hustěnka pirátským televizním vysíláním vyzve všechny figurky v LEGO vesmíru, aby se na počest Emmeta přestali řídit návody a dali průchod svojí kreativitě, ti se tak i s pomocí „mistrů stavitelů“ vzepřou Byznysovi a postaví se na odpor.

Sám Emmet mezitím propadl jámou do světa lidí, ve sklepě domu, kde otec rodiny a vášnivý sběratel skládaček LEGO stavěl svůj sofistikovaný model, zatímco si jeho osmiletý syn Finn zatoužil zahrát – a tím vytvářel dosavadní příběh. Otec však právě vstoupí, přeruší Finnovo hraní a jme se napravovat vše podle svých původních představ a zafixovat to pomocí vteřinových lepidel „Krazy Glue“. Finn najde Emmeta spadeného na zem, vtiskne mu zpět do ruky víčko od lepidla (Blokátor) a svým fantazijním magickým portálem pošle zpátky do LEGO vesmíru. Emmet po prozření skutečně uvěří svým schopnostem a náhle je z něj skutečný „mistr stavitel“. Pronikne k Byznysovi a vysvětlí mu, že při všech svých tvůrčích schopnostech nemusí být zlosyn, že i on je výjimečný. Současně i ve světě lidí najdou otec se synem porozumění a hrají si spolu, a když je maminka zavolá k večeři s jejich oblíbenými tacos, tatínek Finnovi oznámí, že může čekat nový přírůstek do rodiny – sestřičku.

Postavy[editovat | editovat zdroj]

Animované postavy namluvili v anglickém originále známí herci a herečky:

Chris Pratt Emmet Cihlowski (orig. Brickowski) – hlavní postava filmu, je jedním z mnoha lidí řídících se návodem na cokoliv možného, později zjistí, že je výjimečný, a postaví se Lordu Byznysovi
Will Ferrell Lord Byznys – podnikatelský zlosyn a tyran, ředitel firmy Octan
Elizabeth Banks Hustěnka (orig. Wyldstyle) / Lucy – technicky zdatná bojovnice, jedna z „mistrů stavitelů“
Will Arnett Batman / Bruce Wayne – přítel Hustěnky a jeden z „mistrů stavitelů“
Nick Offerman Kovovous (orig. Metal Beard) – pirát a jeden z „mistrů stavitelů“ toužící po pomstě na Lordu Byznysovi
Alison Brie princezna Unikitty – kočka s hlavou jednoročce žijící na mráčku Bzumbzumland a potlačující v sobě veškeré negativní emoce
Charlie Day Benny – kosmonaut z 80. let posedlý stavbou vesmírných lodí
Liam Neeson Zlý polda / Hodný policista – policejní důstojník s rozdvojenou osobností spolupracující s Lordem Byznysem
Morgan Freeman Vitruvius – slepý kouzelník, jeden z „mistrů stavitelů“

Postavy z lidského světa hráli:

Will Ferrell Muž seshora (orig. „The Man Upstairs“) – lidský sběratel modelů LEGO a Finnův otec
Jadon Sand Finn – lidské dítě ve věku 8,5 roku, syn Muže seshora

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Box Office Mojo. Dostupné online. [cit. 2023-03-04]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]