Kúria

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kúria v Župčanech (okres Prešov), budova stálé expozice Literární tradice východního Slovenska

Kurie (slovensky kúria, obojí z lat. curia) bylo v Uhersku skromnější sídlo drobné šlechty nebo městské šlechtické sídlo.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Kurie Dubnických v havarijním stavu (červenec 2022)

Kúria bývala přízemní nebo jednoposchoďová zděná obytná budova se skromnou architektonickou výzdobou, která se vyvinula ze středověkého zemanského dvora. Často bývala umístěná na vyvýšeném místě v obci nebo u vodního toku. Bloková budova či budova s křídly zpravidla sousedila s hospodářským dvorem, zahradou nebo s malým parkem. Stejně jako kaštel, se kterým má některé architektonické prvky společné, i kúria zřejmě mohla mít obrannou funkci. Prvotní kúrie tak mohou být označovány jako tvrz zatímco pozdější jako zámek. Její stavba vycházela z jednoduché, ale vysoko účelné lidové architektury nebo byla ovlivněná uměleckými směry.

Kúrie se zachovaly v mnohých slovenských obcích. Nejstarší kúrie jsou z konce 15. století, které měli často jen jednu nebo dvě obytné místnosti. Většina kúrií však pochází z 16. či 17. století. Byly to převážně malé budovy s trámovými stropy.

Baroko v 18. století výstavbu kúrií téměř neovlivnilo, zvýšil se jen počet místností a kúrie dostaly obdélníkový půdorys. V místnostech byly barokní české a pruské klenby.

Klasicistické kúrie z 19. století měly 4–6 obytných místností. Kúrie bývaly s dvorem spojeny sloupořadím.

Kúrie svou architekturou dodnes představují dominanty mnohých slovenských obcí, například renesanční kúrie v Necpalech, či rokokovo-klasicistická kúrie v Štítniku.

Kromě kúrií jsou na Slovensku ještě honosnější sídla nazývaná kaštel. Posledním typem šlechtických sídel je hrad. Někdy se uvádí ještě jeden druh sídel, jímž je zámok. V odborné literatuře se považuje za přesně nestanovené synonymum pro, nejčastěji zachovalý, hrad na Slovensku. Zřejmě vlivem působení češtiny v období společného státu se mezi českou ale i slovenskou laickou veřejností rozšířil mylný názor že slovenské slovo „zámok“ je synonymem pro české slova „zámek“.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kúria (sídlo šľachty) na slovenské Wikipedii.


Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Encyklopédia Slovenska. Bratislava: Veda, 1979.
  • Hrady a zámky Kultúrne krásy Slovenska, Daniel Kollár, Jaroslav Nešpor, Dajama, 2008
  • M. Plaček, M. Bóna, Encyklopedie Slovenských Hradů, Libri, Praha, 2007