Královská astronomická společnost

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Královská astronomická společnost
Vznik1820
SídloLondýn, Spojené království (Burlington House)
Souřadnice
Tržby4,8 mil. £ (2020)
4,7 mil. £ (2019)
Počet zaměstnanců18 (2016), 21 (2018), 19 (2017), 23 (2020) a 22 (2019)
Oficiální webwww.ras.org.uk
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Royal Astronomical Society (Královská astronomická společnost, RAS) je společnost, pro podporu astronomického výzkumu, která sdružuje profesionální i amatérské astronomy. Společnost se schází v Burlington House, v Piccadilly, v Londýně a na různých místech Velké Británie. Společnost má asi 3000 členů,[1] z nichž asi třetina žije mimo Velkou Británii.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Královská astronomická společnost byla založena v roce 1820 jako Astronomical Society of London. V roce 1831 byla přejmenována na Royal Astronomical Society, když získala 15. prosince 1830 od krále Williama IV. výsadní listinu.

Mezi čtrnáct zakládajících členů, kteří se poprvé sešli 12. ledna 1820, patřili John Herschel, Charles Babbage, Henry Colebrooke, Thomas Colby, Olinthus Gregory, William Pearson, a Francis Baily. Společnost byla založena hlavně z důvodu potřeby rozvoje astronomie v Anglii, která začala za kontinentálním vývojem zaostávat.

Jako první vedoucí byl zvolen Daniel Moore[zdroj⁠?], později byl zaveden statut prezidenta. Prvním prezidentem Astronomické společnosti byl Duke of Somerset, který však na post velmi brzy rezignoval kvůli tlaku Královské společnosti, která se obávala úbytku členů. Prezidentem se pak stal William Herschel. 8. února 1820 se konalo první zasedání, na něm byl přijat i první člen, který nebyl anglické národnosti, polák Peter Slawinski.

Od roku 1915 se členem může stát také žena.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Nejvyšším oceněním Královské astronomické společnosti je Gold Medal. Nejznámější držitelé této ceny jsou Albert Einstein (1926) a Stephen Hawking (1985). Další ceny, které uděluje Královská astronomická společnost jsou Eddington Medal, Herschel Medal, Chapman Medal, Price Medal a Jackson-Gwilt Medal.

Prezidenti Královské astronomické společnosti[editovat | editovat zdroj]

Prvním prezidentem Královské astronomické společnosti, který vykonával svoji funkci, byl William Herschel. Od té doby tuto funkci vykonávalo mnoho známých astronomů. V současné době je prezident volen na dobu dvou let. Nedávní prezidenti:

Další významní členové, kteří byli prezidenty Královské astronomické společnosti:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Royal Astronomical Society na anglické Wikipedii.

  1. Stránky RAS. www.ras.org.uk [online]. [cit. 2005-04-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2005-04-26. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]