Kominterna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kominterna
PředchůdceDruhá internacionála
NástupceKominforma
ZakladatelVladimir Iljič Lenin
Vznik2. března 1919
Zánik15. května 1943
SídloMoskva, Rusko
LídrGrigorij Jevsejevič Zinovjev (1919–1926), Nikolaj Ivanovič Bucharin (1926–1929) a Georgi Dimitrov (1929–1943)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kominterna (Komunistická internacionála, rusky Коммунисти́ческий интернациона́л), zvaná též Třetí internacionála, byla mezinárodní komunistická organizace, založená v Moskvě v březnu roku 1919. Zakládajícími členy byli zástupci 19 komunistických stran, přičemž prakticky od počátku měla hlavní slovo komunistická strana Ruska (bolševici). V čele stál tzv. Výkonný výbor komunistické internacionály. Cílem kominterny bylo šířit myšlenky komunismu a „všemi prostředky, včetně použití ozbrojené síly, bojovat za svržení světové buržoazie a vytvoření mezinárodní Sovětské republiky, jako přechodové fáze k úplnému rozpouštění států“.[1] Roku 1928 měla přes 580 tisíc členů mimo Sovětský svaz.[2] Mezi lety 1919 až 1935 zorganizovala celkem 7 kongresů, jež se vždy scházely v Moskvě, Výkonný výbor se sešel celkem třináctkrát. Kominterna byla rozpuštěna roku 1943 s cílem čelit hitlerovské propagandě, která tvrdila, že se Moskva hodlá vměšovat do vnitřních věcí jiných zemí a bolševizovat je a rovněž jako vstřícné gesto vůči západním Spojencům. Po válce ji v roli nástroje k řízení světového komunistického hnutí nahradila Kominforma.

Vliv na KSČ[editovat | editovat zdroj]

Průkazka člena Kominterny, Klementa Gottwalda z roku 1935

V roce 1929 na V. sjezdu KSČ provedli tzv. karlínští kluci v čele s Klementem Gottwaldem vnitrostranický puč, když se zbavili původního vedení strany a vyloučili nepohodlné členy, a KSČ stalinizovali[3] – podřídili ji kominterně.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FISHER, Harold Henry. The Communist Revolution: An Outline of Strategy and Tactics. [s.l.]: Stanford University Press, 1955. 100 s. Dostupné online. S. 13. (anglicky) Google-Books-ID: b2umAAAAIAAJ. 
  2. William Henry Chamberlin: Marxists.org THE GENERAL STAFF OF THE WORLD REVOLUTION, marxists.org; Soviet Russia: A Living Record and a History. Navštíveno 2019-02-24.
  3. Nenávidí kapitalismus, litují smrti Kim Čong-ila. Co víte o českých komunistech? na zpravy.ihned.cz (květen 2012)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]