Koios

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Koios
Řecké jménoΚοιος
SkupinaTitáni
PartnerkaFoibé
RodičeÚranos a Gaia
SourozenciTitáni
DětiLétó, Asteria
Římský ekvivalentCoeus, Polos
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Koios, starořecky Κοιος, latinsky Coeus je v řecké mytologii jeden z titánů první generace, manžel Foibé, otec Létó, Asterie. Kromě zmínek v genealogiích nehrál prakticky žádnou úlohu v mytologii a chybí taktéž jeho kult. Většina zdrojů se shoduje v tom že byl synem Úrana a Gaie, stejně jako jeho manželka a ostatní titáni první generace: Ókeanos a Téthys, Krios, Hyperión a Theia, Iapetos, Themis, Mnémosyné a nejmladší Kronos a Rheia. V Homérově díle však existují náznaky podání podle kterého byli Titáni dětmi Ókeana a Téthydy.[1] V dochovaném shrnutí předmluvy k Hyginovým Fabulae je namísto toho zmiňován jako syn Terry-Gaie a Aethera-Aithéra či Tartara, zároveň je uváděn v seznamu Gigantů společně s Iapetem, Pallantem a Astraiem a je také uváděn jménem Polos.[2] Koios se zapojil se na straně Titánů do desetileté války proti olympským bohům - Titánomachie. Poté, co vůdce olympských bohů Zeus na radu Gaii osvobodil kyklopy a storuké obry hekatoncheiry, byli titáni poraženi a Koios byl s ostatními svržen do věčné tmy Tartaru.

Pausaniás zmiňuje řeky Élektra a Koios tekoucí u messenské Polichné, domnívá se však že nemusí být pojmenovány po Atlantově dceři Élektře a Létině otci, ale po nějakých místních héróech.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FOWLER, Robert L. Early Greek Mythography: Volume 2: Commentary. [s.l.]: Oxford University Press, 2008. ISBN 9780198147411. S. 8. 
  2. Theoi - Koios [online]. [cit. 2020-06-08]. Dostupné online. 
  3. Pausaniás. Cesta po Řecku I.. Praha: Svoboda, 1973. S. 249. Kniha I., kapitola 33.. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]