Kníže z Asturie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Erb knížat z Asturie
Standarta knížete z Asturie

Asturský kníže či kníže z Asturie (španělsky Príncipe de Asturias) je hlavní titul náležící následníkovi španělské koruny. Od 19. června 2014 je asturskou kněžnou infantka Leonor.

Titul[editovat | editovat zdroj]

Podle královského výnosu jsou od roku 1977 historické tituly následníků španělských historických území následující:

Cena kněžny asturské[editovat | editovat zdroj]

Prostřednictvím stejnojmenné nadace se každoročně (od roku 1981) udělují ceny Premios Príncipe de Asturias (původně to byla Cena knížete asturského, od roku 2014, kdy se Filip Španělský stal králem, Cena kněžny asturské) na velkolepém aktu v Oviedu, hlavním městě Asturie.

Vznik titulu[editovat | editovat zdroj]

Původ Asturského knížectví sahá až k počátkům 14. století, kdy pod názvem Asturias de Oviedo vzniklo první velké šlechtické panství dona Rodriga Álvareze, jenž se poté jmenoval don Rodrigo Álvarez de las Asturias (příležitostně užíval též příjmení "Álvarez-Nava", jako ekvivalent k "Álvarez de las Asturias", nabytím pozemků v obci Nava v Asturském knížectví). Když zemřel bez následníka, přešlo panství na Jindřicha Trastámarského, který je postoupil svému nemanželskému synovi Alfonsovi Enríquezi, hraběti de Noreña (1355–asi 1400). Ten za vlády Jana I. Kastilského zosnoval několik nepokojů, což mělo za následek, že král panství zkonfiskoval a připojil je ke španělské koruně.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]