Klášter Poblet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter Poblet
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumi, iv
Odkaz518 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení1991 (15. zasedání)

Klášter Poblet je cisterciácký klášter v Katalánsku mezi městy Vimbodí a Espluga de Francolí. Tento architektonický skvost je zařazen na seznamu světového dědictví UNESCO.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Barcelonský hrabě Ramón Berenguer IV. založil na místě zvaném Poblet cisterciáckou fundaci a povolal mnichy z languedockého kláštera Fontfroide. V roce 1151 byla zahájena výstavba kaple a poté stavba kláštera Panny Marie. Zároveň s povýšením fundátorova potomstva na aragónské krále došlo k dalšímu rozmachu rozvoje opevněného kláštera, který se časem stal i královským pohřebištěm.

Cisterciáci postavili klášter v románském slohu, později byly připojeny gotické budovy. Součástí komplexu je obrovský dormitář dlouhý 87 a široký 10 m. Jeho rozměry dávají tušit, jak velké množství mnichů tu bylo ubytováno. Impozantní prostor byl počátkem 15. století přestavěn v gotickém slohu. Hlavní oltář z alabastru je mistrovským dílem renesančního sochaře Damia Formenta z let 1527–29.[1] Královské náhrobky byly roku 1835 zničeny a ve 20. století byl rekonstruovány Fredericem Marèsem.

V klášteře jsou uloženy ostatky sv. Bernarda z Alciry, cisterciáckého mnicha a mučedníka. Je zde rovněž pohřben generální opat cisterciáckého řádu, rodák z jižních Čech, Matthäus Quatember.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V klášteře dodnes žije mnišská komunita. Mniši vydávají tzv. Scriptorium populeti, texty o historii kláštera a cisterciácké spiritualitě. V klášterním kostele bývají podle komunitního rozvrhu několikrát denně bohoslužby.

Královské pohřebiště[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BERNHARD, Marianne. Kláštery. Praha: Grafoprint-Neubert, 1995. ISBN 80-85785-56-0. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]