Klaním se ti vroucně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mše v Bolseně, při které se udál eucharistický zázrak. Hostie v rukou kněze Petra z Prahy začala během přepodstatnění krvácet. (Raffael Santi, 1512)

Adoro te devote, česky Klaním se ti vroucně, je jeden z pěti hymnů, které byly složeny svatým Tomášem Akvinským při příležitosti zavedení slavnosti Těla a Krve Páně papežem Urbanem IV. v roce 1264. Hymnus je po staletí součástí Římského misálu a v Katechismu katolické církve je zakotven jako text k osvojení.

V kancionálu[editovat | editovat zdroj]

Hymnus je též kancionálovou písní (nápěv pochází z Francie 17.–18. století[1]). Je spojen s částečnými odpustky.[2] V jednotném kancionále je označena číslem 712. Je psána ve čtyřčtvrtečním taktu a v tónině D dur. Na Slovensku je známa jako Klaniam sa ti vrúcne (v Jednotném katolickém zpěvníkučíslo 270).

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

V některých variantách této básně je Bůh v prvním verši oslovován místo "latens Deitas" (skryté Božství) slovy "latens Veritas" (skrytá Pravdo), existují i jiné varianty formulací, lišící se převážně slovosledem.[3]

V šesté sloce je Kristus označován jako pelikán. Je tomu tak proto, že se věřilo, že pelikán si zobákem rozdírá maso na hrudi, aby tak nasytil svá mláďata; pro svou domnělou obětavost se stal symbolem Krista.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kancionál. Společný zpěvník českých a moravských diecézí. Praha : Zvon 1993, str. 516 (píseň č. 712)
  2. Hidden God Hymn. www.ourladyswarriors.org [online]. [cit. 2022-10-30]. Dostupné online. 
  3. Archivovaná kopie. www.ewtn.com [online]. [cit. 2012-06-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-05-13. 
  4. BIEDERMANN, Hans. KNAURS Lexikon der Symbole. Erftstadt: Area Verlag GmbH, 2004. ISBN 3-89996-252-4. S. 328. (německy) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Adoro te devote na německé Wikipedii.