Katedrála ve Strängnäsu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Katedrála ve Strängnäsu
Katedrála ve Strängnäsu (10. března 2007)
Místo
StátŠvédskoŠvédsko Švédsko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevluteránství
Zasvěcenísvatý Petr
Architektonický popis
Stavební slohcihlová gotika
Výstavba1291
Specifikace
Délka93 m
Šířka33 m
Výška75 m
Další informace
AdresaBiskopsgränd 2, SE-645 30, Strängnäs Municipality, ŠvédskoŠvédsko Švédsko
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Katedrála ve Strängänsu je gotický cihlový kostel a královská nekropole u jezera v městečku Strängnäs v kraji Södermanland v jižním Švédsku. Je katedrálním chrámem Strängnäské diecéze Švédské církve.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dřevěný kostelík Vikingů stál na tomto místě již ve 12. století. Cihlovou chrámovou stavbu založili v 50. letech 13. století dominikáni na památku anglosaského misionáře svatého Eskila. První katedrálu vysvětil biskup Anund Jonsson roku 1291. Současná stavba je cihlové síňové trojlodí zaklenuté křížovými klenbami s hranolovou věží v západním průčelí a pochází z 1. poloviny 15. století, byla přestavěna po požáru ve 2. polovině 15. století a během následujících století postupně upravována až do roku 1971, kdy byly rekonstruovány varhany.

Z 15. století doby pocházejí gotické nástěnné malby a chórová lavice s šablonovou malbou. Zbytky původního vchodu se dochovaly ve stěně mezi lodí a věží. Na hlavním oltáři je pozdně gotický retábl s Kristovými pašijemi, bruselská dřevořezba z let 1480–1490. Umělecké vybavení interiéru patří k nejvýznamnějším ve Švédsku.

Král Karel IX. si vybral katedrálu za královskou nekropoli. V následujících letech a stoletích zde byli pohřbíváni také členové významných švédských aristokratických rodin.

Hrobky členů královského rodu[editovat | editovat zdroj]

Klenotnice[editovat | editovat zdroj]

Obsahuje liturgické předměty (preciosa a paramenta) a pohřební korunovační klenoty krále Karla IX. z roku 1611. Koruna a jablko, oceněné na 6 milionů EUR, byly uloupeny v červenci roku 2018[1] a v únoru 2019 nalezeny ve Stockholmu v popelnici.

Knihovna[editovat | editovat zdroj]

Knihovnu v roce 1316 založili biskupové Kort Rogge a Johannes Matthiae. Významný soubor knih do ní předala královna Kristina z válečné kořisti, získané za třicetileté války švédským vojskem v Praze, Olomouci a Mikulově.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]